Παρέμβαση Παναγόπουλου κατά ΕΠΟ στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Print Friendly, PDF & Email

Πριν από περίπου 15 ημέρες η ΕΠΟ απέστειλε σειρά ερωτημάτων στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  με αφορμή έγγραφο που απέστειλε στη διοίκηση της ομοσπονδίας η πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Λ. Ιωαννίδου και στο οποίο υποστήριζε ότι τυχόν δημοσίευση των αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας από την πλευρά της ΕΠΟ θα πρέπει να είναι έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επισημαίνεται ότι από το 2015 οπότε η Επιτροπή Δεοντολογίας συστήθηκε έως σήμερα καμία απόφασή της δεν έχει δημοσιευθεί μέσω της ιστοσελίδας της ομοσπονδίας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τις αποφάσεις των υπόλοιπων δικαστικών οργάνων (δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων).

Παρέμβαση στην ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ έκανε ο δικηγόρος Γ. Παναγόπουλος ο οποίος ζητεί με την απάντηση που θα δώσει στην ΕΠΟ να μην γενικεύσει την πρακτική της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά να “συμβάλλει στην πλήρη διαφάνεια όλων των διαδικασιών κι όλων των αποφάσεων όλων των οργάνων και ειδικά της Επιτροπής Δεοντολογίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επιχειρούμενη εκστρατεία συγκάλυψης των ενόχων τεράστιων σκανδάλων θα θριαμβεύσει εις βάρος της προσπάθειας της Δικαιοσύνης για κάθαρση στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου”.

Ακολουθεί το πλήρες αίτημα του Παναγόπουλου:

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Δικηγόρος ειδικευόμενος αποκλειστικά σε υποθέσεις Αθλητικού Δικαίου και παριστάμενος σχεδόν καθημερινά από το 1989 μέχρι σήμερα ενώπιον των δικαιοδοτικών και διαιτητικών οργάνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και επ’ ευκαιρία του σχετικού ερωτήματος που κατά τα δημοσιεύματα του αθλητικού τύπου φέρεται να σας έχει απευθύνει η ΕΠΟ, κατόπιν εγγράφων και δικογράφων μου για λογαριασμό των παραπάνω εντολέων μου που έχουν δημιουργήσει θεσμική και δικονομική εμπλοκή μεταξύ του Υπεύθυνου Άσκησης Πειθαρχικων Διωξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, σποκαλούμενου κι ως ποδοσφαιρικου εισαγγελέα κ. ΣΙΜΙΤΖΟΓΛΟΥ, του Προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων κ. ΣΚΟΥΤΕΡΗ και της Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. ΙΩΆΝΝΟΥ, θέλω να σας επισημάνω τα εξής:

1. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο 2725/1999 προβλέπεται η λειτουργία πλήθους δικαιοδοτικών και διαιτητικών οργάνων απονομής αθλητικής δικαιοσύνης είτε εντός όλων των αθλητικών ομοσπονδιών, είτε εντός νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και φορέων του δημοσίου.

2.Οι αποφάσεις αυτών των οργάνων είτε από την εποχή ακόμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και της Δικτατορίας, είτε από την εποχή της Δημοκρατίας βάσει των Ν. 75/1975,879/1979,1958/1991 μέχρι σήμερα, δημοσιεύονται με πλήρη στοιχεία, ονοματεπώνυμα διαδίκων, σκεπτικό και διατακτικό προς όλες τις κατευθύνσεις: δηλαδή και στα αντίστοιχα βιβλία των οργάνων, και σε σχετικά Δελτία Τύπου των ίδιων των φορέων τους, και στον αθλητικό, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, και στα επιστημονικά περιοδικά, όπως η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, την οποία είχα την τύχη να εκδίδω από το 1992.

3.Μαλιστα από τους κανονισμούς λειτουργίας όλων αυτών των οργάνων ποτέ δεν προβλέφθηκε οποιοσδήποτε περιορισμός στην δημοσιοποίηση των αποφάσεων τους.

4.Σημειωτέον ότι ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα από οποιοδήποτε αθλητικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο για το ότι είδαν το φως της δημοσιότητας αποφάσεις αθλητικής δικαιοσύνης που το αφορούσαν.

5. Μοναδική εξαίρεση του προαναφερθέντος κανόνα αποτελεί η νεοσύστατη Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ κι ο σχετικός Δικονομικος Κανονισμός της, ο οποίος όλως παραδόξως, όχι μόνο δεν επιτρέπει την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της αλλά και την κοινοποίηση τους ακόμα και στους καταγγέλλοντες, επειδή δεν τους θεωρεί διαδίκους.

6. Είναι προφανής η αντιφατικότητα αυτής της πρόβλεψης και ακολουθούμενης πρακτικής, επειδή οι υποθέσεις που κρίνονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας έχουν φυσικά τελείως διαφορετική αντιμετώπιση τόσο στον δεύτερο βαθμό, ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων, όσο και στον τρίτο βαθμό, ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου και ο καταγγέλλων μπορεί να παρίσταται ως διάδικος, και οι αποφάσεις δημοσιεύονται μέχρι και στο site της ΕΠΟ και κοινοποιούνται κανονικά προς όλα τα διάδικα μέρη.

7. Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια απαγόρευση δεν ισχύει ούτε στην αντίστοιχη Επιτροπή της FIFA, η οποία πρόσφατα δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει σε παγκόσμια θέα ακόμα και τις αποφάσεις κατά του πρώην προέδρου της.

8. Είναι νομικά αδιανόητη και σαφώς αντισυνταγματική η διαφορετική προνομιακή μεταχείριση των φυσικών προσώπων του ποδοσφαίρου με τους ενασχολούμενους με τα υπόλοιπα αθλήματα, καθώς ακόμα και οι αποφάσεις του ανώτερου αντίστοιχου οργάνου της Ελληνικής Ολυμπιακης Επιτροπής, της ΕΦΙΠ, δηλαδή της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, δημοσιεύονται κανονικά, όπως συμβαίνει και με τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ, του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

9. Όμως η ίδια η Πολιτεία ακόμα και για το ποδόσφαιρο δεν επιτρέπει προνομιακή μεταχείριση, καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κάθε εβδομάδα εκδίδει αναλυτικό δελτίο τύπου με ονομαστική αναφορά των εκδιδόμενων αποφάσεων.

10. Επομένως η μέχρι τώρα πρακτική της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και της υποκριτικά συμπεριφερόμενης ΕΠΟ που συγκαλύπτει αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση, αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας, καθώς ο κανονισμός που την καθιερώνει εγκρίθηκε απλά από την ΓΣ της ΕΠΟ και ποτέ δεν επικυρώθηκε από την ΓΓΑ σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 27 του Ν. 2725.

11. Ως εκ τούτου το ερώτημα που σας απηύθυνε η ΕΠΟ, παρότι δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο του, θεωρώ οτι σε καμία περίπτωση, όπως κι αν είναι διατυπωμένο δεν πρέπει να σας οδηγήσει σε οποιαδήποτε γενίκευση αυτής της μέχρι τώρα καταχρηστικής κι αντισυνταγματικης πρακτικής και νομολογίας της Επιτροπής Δεοντολογίας μέσω επέκτασης αυτής της αδιαφάνειας και στα υπόλοιπα όργανα παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο και την ΕΣΔΑ και το προστατευόμενο δικαίωμα της πρόσβασης σε Δίκαιη Δίκη.

12. Αντιθέτως η γνωμοδότηση σας επιβάλλεται από τις επικρατούσες συνθήκες στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΕΠΟ, να συμβάλλει στην πλήρη διαφάνεια όλων των διαδικασιών κι όλων των αποφάσεων όλων των οργάνων και ειδικά της Επιτροπής Δεοντολογίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επιχειρούμενη εκστρατεία συγκάλυψης των ενόχων τεράστιων σκανδάλων θα θριαμβεύσει εις βάρος της προσπάθειας της Δικαιοσύνης για κάθαρση στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου.

Με τις σκέψεις αυτές ερωτώ την Επιτροπή σας για την θέση της επάνω στα τεθέντα ζητήματα, σας ζητώ να γνωμοδοτήσετε συνυπολογίζοντας τις διατάξεις του συνόλου της ισχύουσας αθλητικής νομοθεσίας και σας δηλώνω ότι προσωπικά αλλά και δια του ΙΔΕΑΔ θέτω στην διάθεση σας γνώσεις, εμπειρίες και νομοθετικό – νομολογιακό υλικό.

ΑΘΗΝΑ 4-12-2017

Ο ΑΙΤΩΝ – ΕΡΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή