“Πετύχαμε κατά κάποιο τρόπο την αποδέσμευση της διαιτησίας από την ΕΠΟ”

Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης έκανε μέσω του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τον απολογισμό της χρονιάς.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έθεσε προ των ευθυνών τις ΠΑΕ, προκειμένου να σταματήσει η βία στα γήπεδα και χαρακτήρισε αδιανόητη την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών κι ευελπιστεί ότι με το νέο νομικό πλαίσιο που θα φέρει η κυβέρνηση, οι ΠΑΕ που θέλουν να έχουν τους φιλάθλους μαζί τους θα έχουν την απόλυτη ευθύνη και φυσικά θα έχουν σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων.

Οσον αφορά στην ΕΠΟ, τόνισε πως δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί επειδή απλώς γύρισε στην κανονικότητα, ενώ για τη διαιτησία υπογράμμισε πως έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για να αποδεσμευτεί από την ομοσπονδία, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως τις επόμενες μέρες αναμένονται ευχάριστα νέα για την εισαγωγή της τεχνολογίας VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ερωτηθείς ο υφυπουργός Αθλητισμού για τη χειρότερη στιγμή της χρονιάς, δεν κρύφθηκε πίσω από το δάχτυλό του και παραδέχθηκε ότι ήταν τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ με τον νέο αθλητικό νόμο ευελπιστεί ότι θα υπάρξει διαφάνεια και απλοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΡ: Πριν από περίπου ένα μήνα κλείσατε ένα χρόνο στο υπουργείο. Πως θα χαρακτηρίζατε αυτό τον χρόνο;
«Ήταν ένας χρόνος που αν μη τι άλλο είχε πολύ ενδιαφέρον. Ο ελληνικός αθλητισμός προσφέρει πολύ μεγάλες χαρές σε όλους τους Έλληνες και στον υπουργό που είναι υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο αθλητισμός έχει πάρα πολλά προβλήματα. Απόρροια και της οικονομικής κρίσης, του λάθους σχεδιασμού, του παρωχημένου μοντέλου οργάνωσης και εσφαλμένων αντιλήψεων.

Έχουμε έναν κρατικοδίαιτο αθλητισμό, όπου με την κατάρρευση του κράτους έπαθε ένα πολύ μεγάλο σοκ. Προσπάθησα αυτό τον χρόνο, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης, να λύσω θεσμικά ζητήματα. Φέραμε ένα νέο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Προσπαθούμε να κάνουμε καίριες παρεμβάσεις στις αθλητικές υποδομές, για να αθλούνται τα παιδιά μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Οι πόροι είναι λίγοι, αλλά προσπαθούμε να μην χάνουμε ούτε ένα ευρώ. Φαίνεται αυτό αναγνωρίζεται ως ένα βαθμό από τον κόσμο και τις μικρότερες κοινωνίες.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις έχουν πολλαπλασιαστικό του οικονομικού τους μεγέθους αποτέλεσμα. Με τα προβλήματα που υπήρχαν αυτή την χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από τα τραγικά γεγονότα του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος .

Σημαδεύτηκε, όμως, από μεγάλες παρεμβάσεις, όπως για πρώτη φορά αποκατάσταση ενός κανονικού νομικού πλαισίου στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και σχεδιάζουμε να κάνουμε. Εάν όμως, δεν υπάρχει ένα πνεύμα συναντίληψης, εάν δεν έρθουμε όλοι προ των ευθυνών μας και δεν καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν δεν καταλάβουμε τα λάθη που έχουν γίνει, για να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα την επόμενη μέρα. Φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

Εμείς θα κάνουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες και με την κατάθεση του νέου αθλητικού νόμου, με σκοπό τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Να κάνουμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις για να έχουμε και στον αθλητισμό ένα πλαίσιο που μας ταιριάζει και αξίζει στην αθλητική ιστορία αυτού του τόπου».

ΕΡ: Αν τα βάλετε σε ζυγαριά το 2017 μας αφήνει θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις;
«Θα ήθελα να πω θετικές. Δεν μπορώ εκ των πραγμάτων να είμαι αντικειμενικός. Φαίνεται, όμως, ότι καταφέρνουμε στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο η χώρα να στέκεται ξανά στα πόδια της. Στον αθλητισμό καταφέρνουμε και κρατάμε έναν προϋπολογισμό που θα τον χαρακτήριζα αξιοπρεπή. Καταφέρνουμε και κλείνουμε πληγές του παρελθόντος και ανοιχτά μέτωπα. Ξεχρεώνουμε χρέη σταδίων. Ξεχρεώνουμε τα χρέη της πολιτείας προς τους αθλητές που είχαν μεγάλες επιτυχίες.

Αυτές τις ημέρες έγινε η πληρωμή του 2013, 2014 το μισό του 2015 και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε για το υπόλοιπο του 2015 και το μεγαλύτερο μέρος του 2016. Αρνητικά υπάρχουν πολλά, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο. Δεν θέλω να μένω σε αυτά. Μένω στα θετικά».

ΕΡ: Επομένως η θετικότερη στιγμή για το 2017 ποια είναι;
«Θα έλεγα το μεγαλειώδες ελληνικό καλοκαίρι. Με τις τεράστιες επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα. Στα αθλήματα αυτά που δεν έχουν πολύ δημοσιότητα. Που τα παιδιά δίνουν πολύ μεγαλύτερη μάχη, που δεν έχουν πολλές φορές χορηγούς. Που οι οικογένειές τους παίρνουν πάνω τους ένα βαρύτατο φορτίο. Αθλήματα που είχαν ταλανιστεί στο παρελθόν. Αυτό το καλοκαίρι σχεδόν το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού έφερε πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Το διαρκές και σταθερό υψηλό επίπεδο της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ήταν μια καλή αθλητική χρονιά που δείχνει ότι ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες το έμφυτο ταλέντο που υπάρχει σ? αυτό τον λαό, μπορεί να μας χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές. Είμαστε μία χώρα 10 εκατομμυρίων κι έχουμε τόσο σπουδαίους αθλητές. Στους κορυφαίους όλων των αθλημάτων υπάρχει κι ένας Έλληνας. Αυτό είναι φοβερό και πάνω σ’ αυτό, στο μέτρο του δυνατού, να μην μαξιμαλίζουμε, να χτίσουμε και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική».

ΕΡ: Αναφέρατε στις δυσκολίες που περνάνε οι αθλητές. Στους κορυφαίους αθλητές υπάρχει ο σχεδιασμός κάποιων προνομίων;
«Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια είναι δύσκολη η χάραξη μιας πιο γενναιόδωρης πολιτικής. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει ένας επανασχεδιασμός των προνομίων. Εξορθολογισμός σε άλλα σημεία, αλλά και ουσιαστικότερες παροχές σε άλλα. Δεν αφορά μόνο το υπουργείο αθλητισμού, αλλά μια μεγάλη γκάμα υπουργείων. Προφανώς πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αναμορφωθεί, για να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν ταλέντο να μπορούν να το αξιοποιήσουν και να μην παρατάνε τον αθλητισμό, φοβούμενη για την επόμενη μέρα της ζωής τους».

ΕΡ: Μιλήσατε για τα θετικά του 2017. Η χειρότερη στιγμή της χρονιάς ποια ήταν;
«Ο τελικός του κυπέλλου. Χωρίς παραπάνω σχόλια καταδείκνυε όλες τις παθογένειες που έχει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός».

ΕΡ: Όταν αναλάβατε η διαμάχη με την ΕΠΟ ήταν σε έξαρση. Τώρα μετά από τόσους μήνες είσαστε ευχαριστημένος;
«Όχι δεν είμαι ευχαριστημένος, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι τα πρώτα βήματα μιας μεγάλης πορείας που θα πρέπει να είναι όλοι στον στόχο προσηλωμένοι. Ότι κατορθώσαμε να βάλουμε τις βασικές πτυχές του αθλητικού νόμου στο καταστατικό της ομοσπονδίας. Ότι η ΕΠΟ κινείται πλέον με βάση την ελληνική νομιμότητα, μολονότι είναι κάτι που δεν πρέπει να πανηγυρίζεις, δεν μπορείς να πανηγυρίζεις σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή πόλη, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Το ότι καταφέραμε να πετύχουμε κατά κάποιο τρόπο την αποδέσμευση της διαιτησίας από την ομοσπονδία, μολονότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα, είναι κάτι σημαντικό. Γιατί ήταν μέσα από τα κομβικά σημεία τριβής που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια. Η αρωγή μας να μπουν νέες τεχνολογίες στο ποδόσφαιρο και να σταματήσουν οι σκιές κι ενδεχομένως οι λαθροχειρίες είναι κομβική. Εμμένουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να γίνει.

Νομίζω ότι τις ερχόμενες ημέρες θα έχουμε και ευχάριστα νέα και μιλάω για την χρήση του βίντεο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης πορείας. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Λάθη γίνονται ακόμα. Πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για να φύγουν οι σκιές».

ΕΡ: Η κάρτα φιλάθλου θα βοηθήσει για την καταπολέμηση της βίας και αν πρέπει οι ΠΑΕ να ενεργοποιηθούν προκειμένου να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα;
«Θα πρέπει και οι ΠΑΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κι επειδή μιλάμε για την κάρτα φιλάθλου και το πλαίσιο ασφαλείας, θα πρέπει να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο που θα σταματάει και τις αδιανόητες απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών.

Ήδη περιμένουμε την έκθεση συμβουλίου της Ευρώπης και γι αυτό δόθηκε η παράταση στην κάρτα φιλάθλου για θέματα ασφαλείας στα ελληνικά γήπεδα. Οποίος θέλει, όμως τους οπαδούς μαζί του θα αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες για το τι συμβαίνει με τους οπαδούς. Σοβαρές ευθύνες για το ποιοι συμμετέχουν. Σοβαρές ευθύνες για το ποιοι πηγαίνουν και σοβαρές κυρώσεις εφόσον οι άνθρωποι αυτοί που μετακινηθούν για να υποστηρίξουν μια ομάδα, δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Σοβαρές κυρώσεις. Με αυτό το πλαίσιο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα.

Ευθύνη των ΠΑΕ στη φύλαξη των γηπέδων. Για να σταματήσει ο πόλεμος ευθυνών με την ελληνική αστυνομία, η οποία ακούει τα πάντα και για τομείς που δεν είναι απόλυτα δικής της ευθύνης. Νομίζω ότι αυτό είναι το κομβικότερο. Η ανάληψη ευθύνης και ένα πλαίσιο που θα βάλει τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του».

ΕΡ: Οι επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών δε θα μειωθούν, λόγω της κρίσης. Είχατε δηλώσει, όμως, ότι θέλετε να μπουν κριτήρια αντικειμενικά και να μη βάζει ο εκάστοτε υπουργός χρήματα κατά το δοκούν. Έχει προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός;
«Ήδη προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάποια κριτήρια στην χρηματοδότηση των ομοσπονδιών. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα περσινά επίπεδα που είναι υψηλά. Έχουμε φτιάξει τις διαδικασίες. Στο νέο αθλητικό νόμο θα υπάρχουν αναλυτικότερες ρυθμίσεις σχετικά με την χρηματοδότηση και ελαχιστοποίηση της πολιτείας στη χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό στην χρηματοδότηση είναι να υπάρχει διαφάνεια και λογοκρισία. Με τις αλλαγές που θα φέρουμε για τον έλεγχο από τον γενικό επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης και τους ορκωτούς ελεγκτές που θα πρέπει να υπάρχουν. Όλα αυτά είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εποχή που μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να λογοδοτούμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και η εποχή που μπορούμε να χαλάμε έστω ένα ευρώ του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει λογοδοσία ανήκει πλέον στο παρελθόν».

ΕΡ: Με το νέο αθλητικό νόμο θα υπάρχει η διαφάνεια και αν θα προβλέπει να παραπεμφθούν κάποιοι στην ελληνική δικαιοσύνη;
«Νομίζω ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο αθλητικός νόμος. Θα πρέπει να διασφαλίζει όλα αυτά που θα στέλνει στη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν προβλήματα. Από εκεί και πέρα η ελληνική δικαιοσύνη, ανεξάρτητη ούσα, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

ΕΡ: Με το νέο αθλητικό νόμο εσείς τι περιμένετε;
«Διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση, λογοδοσία και σοβαρό σχεδιασμό. Απλοποίηση των περισσότερων διαδικασιών, οι οποίες είναι χρονοβόρες, κοστοβόρες και χωρίς επί της ουσίας να σου δίνουν κάποιο εχέγγυο νομιμότητας».

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή