Το ντέρμπι στη Βουλή, οι αντιδράσεις των κομμάτων και η ονομαστική ψηφοφορία

Print Friendly, PDF & Email

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή μετά την απόφαση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και με την οποία η κυβέρνηση αλλάζει τις ποινές που προβλέπονται για περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί πολυϊδιοκτησίας και μετοχικής σύνθεσης των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, εισάγοντας την ποινή αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών, αντί της ποινής του αποκλεισμού από το πρωτάθλημα.

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθει Τετάρτη 29/1 στις 13:00, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στους λόγους κατάθεσης του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος είπε “για να διορθώσετε τα λάθη φέρατε τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου με αναδρομική ισχύ; Να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο, τον βρίζουν οι πάντες. Το δικό μας ένστικτο είναι να ακολουθήσουμε το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, και να αποχωρήσουμε, διότι είμαστε ενάντια στην τροπολογία αλλά και στον χειρισμό που μας έφτασε στα φαινόμενα “διχασμού” που μας περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Θέλουμε, όμως, να το ψηφίστε ένας-ένας, μία-μία, με ονομαστική ψηφοφορία. Γι αυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε, όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη αυτού που κάνατε, είπε ο κ. Τσακαλώτος.»

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «χείριστο χειρισμό λόγω αδιεξόδου» και δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία «απαράδεκτη» και μίλησε για «εμπαιγμό», ενώ η Ελληνική Λύση για «παραλογισμό» και κατηγόρησε το Λευτέρη Αυγενάκη.

Την κατάθεση της τροπολογίας για την αλλαγή των ποινών είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας: «Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο, ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα». Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και την διαγραφή του ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου και ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Θοδωρή Ζαγοράκη, από την Νέα Δημοκρατία, λόγω των δηλώσεων που έκανε μετά την απόφαση της ΕΕΑ.

Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζοντας στην ολομέλεια την τροπολογία με την οποία, “αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης”.

Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία (επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, “σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης”.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, “όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η οποία είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι αναγκαίος όρος προόδου όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και ευρύτερα. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη συνοχή της κοινωνίας, να μην επιτρέψει ένα νέο κοινωνικό διχασμό, με αφορμή το συγκεκριμένο ο θέμα του ποδοσφαίρου.»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή