Τσίπρας σε Ερντογάν: Παράνομη η εισβολή και κατοχή της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Στην ιστορική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα την Πέμπτη (7/12), ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δημόσια και ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στην Κύπρο πριν από 43 χρόνια έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή.

«Στο Κυπριακό, είμαι 43 χρονών και αυτό το θέμα 43 χρόνια μένει ανοιχτό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει ακολούθως «δεν πρέπει όμως αγαπητέ μου φίλε να ξεχνάμε ότι, αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό διότι πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε τον λόγο, και απάντησε για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό:

«Προφανώς ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται για τη συνέχιση του προβλήματος. Εγώ έχω συνηθίσει. Αλλά, αναζητώντας τη λύση βλέπω ότι η πείρα αποκόμισα από την ενασχόληση μου με αυτή τη διαδικασία είναι πολύτιμη και μπορώ με μεγάλη άνεση να παρέχω τις σχετικέ πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να φτάσουμε ταχύτερα στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Λέγεται ότι η Τουρκία διαθέτει στρατό όπως εξάλλου και η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο διότι θα υπήρχε μια συμφωνία στον αριθμό των στρατευμάτων που εδρεύουν στο νησί», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Πάντως η Ε/κ πλευρά έχει κάνει το στραβοπάτημα και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στις συμφωνίες για δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, στη δημιουργία δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας ανάμεσα στους Κήπους και στα Ύψαλα, καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής και στη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο κ. Ερντογάν στην πρώτη του τοποθέτηση για το Κυπριακό δήλωσε:

«Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο Ανάν υπενθυμίζοντας τη θετική στάση των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν σε αντίθεση με τους Ε/κ οι οποίοι το απέρριψαν κατά 70%, όπως δήλωσε η οποία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να παίξει και το παιγνίδι επίρριψης των ευθυνών στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι από τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις πρόσφατες συνομιλίες στον Κραν Μοντανά αποχώρησε η Ε/κ πλευρά.

Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια.

«Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή