Πήρε πίσω την αναδρομικότητα ο Αυγενάκης, ένταση με την ένσταση για τα όρια ηλικίας

Print Friendly, PDF & Email

Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 8, παράγραφο 1 και 2 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και περιστράφηκε κυρίως στη θέσπιση ορίου ηλικίας για τους προέδρους, τους αντιπροέδρους και τους ταμίες των ομοσπονδιών, δεδομένου ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης πήρε πίσω την άλλη επίμαχη διάταξη περί αναδρομικότητας.

Την ένσταση στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή καθώς υπερίσχυσε κατά πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς τόνισε μεταξύ άλλων: «Σας είχαμε προειδοποιήσει κ. Υφυπουργέ ότι με βάση τις γνωμοδοτήσεις θα βρείτε μπροστά σας τη θέσπιση ορίων ηλικίας και τη θέσπιση αναδρομικότητας των θητειών. Εστω και αργά καταλάβατε τουλάχιστον ως προς την υπόθεση της αναδρομικότητας ότι αυτή η διάταξη θα προσκρούσει στο σύνταγμα. Στη θέσπιση όμως των ορίων ηλικίας επικαλούμαι τη γνωμοδότηση του κ. Αλιβιζάτου κατά τον οποίο δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για να τεθεί ηλικιακό όριο. Προκύπτει λοιπόν αθέμιτος περιορισμός στο δικαίωμα αυτοδιοίκησης των ομοσπονδιών. Μπορώ επίσης να επικαλεστώ τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη που επίσης γνωμοδοτεί αρνητικά για τα ηλικιακά όρια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε για το άρθρο 8 του και στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη με τα ηλικιακά όρια φωτογραφική. «Θα πήξουν κ. Υφυπουργέ τα ΚΕΠ από αιτήσεις ληξιαρχικής πράξης! Είναι μία διάταξη πολαρόιντ, στην οποία λέτε πού να το κλείσουμε στα 70, στα 71 ή στα 72 έτη.

Κλείνοντας ο κ. Μπουρνούς διαφώνησε με τη μετατροπή της ΕΟΕ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει επί της αρχής διότι «είναι ένα οπισθοδρομικό, φωτογραφικό νομοσχέδιο και θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας τις δημοκρατικές κατακτήσεις του νόμου Βασιλειάδη».

Ο αντιλέγων της ΝΔ, βουλευτής Εβρου, Σταύρος Κελέτσης, ισχυρίστηκε πως «το κράτος ελέγχει τις ενώσεις και τις επιχορηγεί σύμφωνα με το σύνταγμα. Οι ενώσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες αλλά τίθενται από την εποπτεία του κράτους. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στο συνεταιρίζεσθαι.

Σχετικά με το όριο ηλικίας, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι δεν αντίκειται στην αυτονομία των ενώσεων. Πολλές αποφάσεις αποφαίνονται υπέρ του θέματος. Οι περιορισμοί που τίθενται είναι δικαιολογημένα συνταγματικοί. Σε ό,τι αφορά στην αναδρομικότητα και όπως ήταν η διάταξη δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Αννα Σακοράφα, επικαλέστηκε και αυτή τη γνωμοδότηση του κ. Αλιβιζάτου: «Η γνωμοδότηση του κ. Αλιβιζάτου εκφράζει τις θέσεις μας. Το ανώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή στη διοίκηση αθλητικής ομοσπονδίας, συνιστά αθέμιτο περιορισμό στο δικαίωμα αυτοδιοίκησης των αθλητικών ενώσεων. Και τούτο διότι δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ούτε συνιστά αναγκαίο και πρόσφορο μέσο για την ανάπτυξη του αθλητισμού».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας τόνισε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ένστασης της αντισυνταγματικότητας τονίζοντας: «Είμαστε μαζί σας στο να σπάσουμε κάθε απόστημα τον ελληνικό αθλητισμό. Να λύσουμε όμως το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να κόψουμε 3-4 κεφάλια. Μου δίνετε την αίσθηση ότι φέρνετε μία φωτογραφική διάταξη. Ότι νομοθετείτε για να εκδικηθείτε. Οι θιγόμενοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και χωρίς να προκαταλαμβάνω την απόφασή του εκτίμησή μου είναι πως θα δικαιωθούν. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει να επαναφέρουμε την εύρυθμη λειτουργία στις ομοσπονδίες, προκειμένου να διοικούν οι ικανοί και όχι οι δικοί μας».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε την ένσταση. «Υπάρχει αντισυνταγματικότητα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση που αφορά το όριο ηλικίας υπάρχει ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων, η οποία δεν υπαγορεύεται από κανέναν λόγο δημοσίου συμφέροντος. Στην αρχή το είχατε στα 70. Τώρα στα 71. Γιατί όχι 69, γιατί όχι πιο πάνω; Το δημόσιο συμφέρον για εσάς είναι ασανσέρ; Δηλαδή αν ο πρόεδρος μίας ομοσπονδίας είναι 69 και όχι 71 θα αντιμετωπιστεί η βία; Είναι αστειότητες τα επιχειρήματα που επιστρατεύεται. Τα σωματεία έχουν όργανα, έχουν διαδικασίες που ελέγχονται από τα πρωτοδικεία και εγκρίνονται. Δεν έχει κανέναν λόγο το κράτος να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των ομοσπονδιών, όταν δεν υπαγορεύεται από δημόσιο συμφέρον. Να αποσύρεται τη διάταξη».

Ο Γιώργος Καμίνης εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ
, υποστήριξε: «Η διάταξη εισάγει έναν πολύ σημαντικό περιορισμό στο συνεταιρίζεσθαι. Είναι πάγια η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας στα ηλικιακά όρια να μην τα δέχεται παρά μόνο όταν υπάρχει λόγος ισχυρός, λόγος δημοσίου συμφέροντος. Το νομοσχέδιο δεν μας εκθέτει έναν σοβαρό λόγο. Εκεί που πρέπει να τίθενται όρια, όπως για παράδειγμα στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, εκεί υπάρχει ισχυρός λόγος. Όμως στα ελεύθερα επαγγέλματα ή στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δεν τίθεται λόγος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου: «Το ηλικιακό όριο παραβιάζει το άρθρο 12 του συνεταιρίζεσθαι. Τα πρώτα δικαιώματα που κατέλυσε η δικτατορία ήταν αυτό του συναιτέριζεσθαι. Το κράτος μπορεί να βάλει όρια, όμως αυτό το όριο σταματάει όταν παραβιάζεται το άρθρο 12, δηλαδή στην αυτοδιοίκηση και στην ελευθερία τα αθλητικά σωματεία να αναδεικνύουν τις διοικήσεις τους».

Για υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ΕΟΚ έκανε λόγο ο Αυγενάκης
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ηλικιακά όρια στις ομοσπονδίες είναι εντός συνταγματικού πλαισίου, επικαλούμενος τα όσα λέει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (απόφαση 420 του 1984) αλλά και τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους.

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα λυθούν όλα μέσα σε μία ημέρα. Αλλά έχουμε ευθύνη απέναντι σε Ολυμπιονίκες και αθλητές, απέναντι σε κάθε υγιές κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στην πατρίδα μας. Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα. Είναι ένα νομοθέτημα που έχει ανάγκη η χώρα μας, για τον αθλητισμό του σήμερα και του αύριο. Ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά έχει και μία ακόμη διάσταση, της οικονομικής βιομηχανίας. Διαμορφώνουμε μία ενιαία εθνική στρατηγική για τον αθλητισμό, με έμφαση στη διαφάνεια και στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας», υπογράμμισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε σήμερα, τις χαρακτήρισε προϊόν συνεργασίας και υπογράμμισε ότι δεν αλλοιώνουν τον κορμό καμίας διάταξης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε ακόμη στην έναρξη του νέου συστήματος αξιολόγησης των ομοσπονδιών με μετρήσιμα στοιχεία, τη θεσμική ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ και του προγράμματος υιοθεσίας αθλητών υψηλού επιπέδου στο δρόμο για το Τόκιο. Μιλώντας για τον μαζικό αθλητισμό, επισήμανε ότι «… φέτος για πρώτη φορά τα προγράμματα άθλησης για όλους ξεκίνησαν στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι πρόκειται για 500 προγράμματα, στα οποία απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι φυσικής αγωγής και συμμετέχουν πάνω από 100.000 συμπολίτες μας.

«Τα προβλήματα της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων χρονίζουν, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε η πολιτική βούληση και το θάρρος για να αντιμετωπιστούν. Εμείς αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος. Με το παρόν νομοσχέδιο κάνουμε το πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι ο αθλητισμός να είναι γιορτή όπου θα συμμετέχουν όλοι», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, πριν μπει στην κατ΄ άρθρο ανάλυση του νομοσχεδίου.

Για την κύρωση της σύμβασης Macolin, ο κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα των προσυνεννοημένων αγώνων, που εστιάζεται στο ποδόσφαιρο, είναι υπαρκτό και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε προχωρήσει σε συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η χειραγώγηση αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου και απειλή για το μέλλον του αθλητισμού».

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε τα γήπεδα σε αυτούς που αγαπάνε τον αθλητισμό. Είμαστε υπέρ της λειτουργίας λεσχών φιλάθλων, που όμως θα λειτουργούν νόμιμα και με κανόνες. Προετοιμάζουμε σχετική διάταξη, σε συνεργασία με τις μεγάλες ΠΑΕ». Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική αρχίζει ήδη να φέρνει αποτελέσματα, κάνοντας αναφορά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Super League για την αύξηση των εισιτηρίων στο φετινό πρωτάθλημα.

Για την αναστολή των διατάξεων περί εκλογικού συστήματος στις ομοσπονδίες, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι γίνεται για να μην υποχρεωθούν ομοσπονδίες και σωματεία σε άμεσα αλλαγές καταστατικών και προανήγγειλε συνολική ρύθμιση με τον βελτιωμένο αθλητικό νόμο, η διαβούλευση επί του οποίου θα αρχίσει αμέσως μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με διαφάνεια, όρους και ασφαλιστικές δικλείδες, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση του κλειστού των Ανω Λιοσίων, για το οποίο ενδιαφέρεται η ΚΑΕ ΑΕΚ, θα λειτουργήσει πιλοτικά για ανάλογες περιπτώσεις.

«Έχουμε πάνω από 100 αναξιοποίητους Ολυμπιονίκες. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να αποσπαστούν σε μας. Τους θέλουμε δίπλα μας, συνεργάτες μας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια», ανέφερε επίσης ο κ. Αυγενάκης.

Για το φλέγον ζήτημα των θητειών και των ορίων ηλικίας στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε: «Είναι ώρα να τελειώσει αυτή η υποκρισία, πάνω σε ένα ζήτημα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια τώρα». Έκανε λόγο για ανάγκη διοικητικής ανανέωσης, ενώ έκανε λόγο για «… άστοχες και εμπρηστικές δηλώσεις αθλητικών παραγόντων που χάνουν προνόμια, αλλά και κύμα στήριξης από Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές».

Μάλιστα, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, τονίζοντας ότι προβλέπει όριο ηλικίας (70 έτη) για τους σημειωτές, τους χρονομέτρες και τους παρατηρητές αγώνων, αλλά απορρίπτει την αντίστοιχη ρύθμιση για τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

«Ποια αυτορρύθμιση έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια; Τι έχετε να απαντήσετε στους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες που μιλούν για κατάπτυστες εκλογικές διαδικασίες», αναρωτήθηκε ο κ. Αυγενάκης και κατέληξε: «Θέλουμε να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους, οξυγόνο στη δομή των ομοσπονδιών, θέλουμε νέες ιδέες.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή