Ακρίδας: Το τραγικό λάθος του Κλάτενμπεργκ, ο διαιτητής που απογοήτευσε και οι τρεις κορυφαίοι της χρονιάς!

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην διαιτητής Α’ Εθνικής και κριτής του ΜasterRef του SoccerPlus, Κώστας Ακρίδας, σχολιάζει από την δική του οπτική όσα συνέβησαν στη διαιτησία στη σεζόν που ολοκληρώνεται, αναγνωρίζει τα καλά του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, εντοπίζει τα λάθη του και αναφέρει τους διαιτητές που ξεχώρισε, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Αναλυτικά:

Κατά την άποψή μου ο κύριος Κλάτενμπεργκ ήταν ένας μεγάλος διαιτητής, που πραγματικά τον θαύμαζαν όλοι εντός αγωνιστικού χώρου. Τώρα, ως παράγοντας διαιτησίας στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε απόλυτα στις προσδοκίες των Ελλήνων. Θέλω να πιστεύω πως τα λάθη που έκανε, τα έκανε λόγω απειρίας πάνω στην ελληνική πραγματικότητα, ίσως να μην κατάλαβε σε ποια χώρα ήρθε. Δεν ήρθε κατάλληλα προετοιμασμένος.

Δεν ξέρω γιατί δεν εμπιστεύτηκε τους Έλληνες συνεργάτες που απλόχερα η Ομοσπονδία έβαλε δίπλα του για να πάρει πληροφορίες για όλη τη δομή της ελληνικής διαιτησίας και την όλη συμπεριφορά των παραγόντων ή φιλάθλων ή ποδοσφαιριστών. Έπρεπε να ενημερωθεί κατάλληλα για να είναι προετοιμασμένος.

Ένα τραγικό λάθος που έκανε ήταν ότι δέχτηκε τις αξιολογήσεις της προηγούμενης διοίκησης, αυτής του Περέιρα. Από τους διαιτητές που είχε αξιολογήσει ο Πορτογάλος δεν χρησιμοποιήθηκε κανείς. Έπρεπε να κάνει ο Κλάτενμπεργκ τις αξιολογήσεις και να έχει ο ίδιος την απόλυτη ευθύνη. Αυτό πιστεύω ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε.

Η διαχείριση των ορισμών

Έκανε αρκετά λάθη σε αυτόν τομέα. Δεν γνώριζε την νοοτροπία της ελληνικής πραγματικότητας και δεν πήρε την γνώμη των συνεργατών του. Έκανε λάθος διαχείριση στους ορισμούς.

Χρησιμοποίησε σε δύσκολα παιχνίδια διαιτητές που δεν είχαν την δυνατότητα και την εμπειρία να τα διαχειριστούν με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη. Μιλάω πάντα για τους Έλληνες διαιτητές. Σίγουρα κάποιοι πιο έμπειροι ρέφερι μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες των παιχνιδιών, άλλοι όμως δεν τα πήγαν καθόλου καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η όχι καλή εικόνα.

Πρέπει να τονίσουμε όμως πως ήταν η πρώτη του χρονιά, δεν είχε την φιλοσοφία και την νοοτροπία της Ελλάδας. Μπορούμε εν μέρη να τον δικαιολογήσουμε. Λάθη γίνονται και θα γίνονται πάντα.

Κεφάλαιο ξένοι διαιτητές

Δεν έγινε καλή διαχείριση στην τοποθέτηση ξένων διαιτητών. Όταν είχαν συμφωνήσει οι τέσσερις μεγάλοι (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) για την τοποθέτησή του στην θέση του αρχιδιαιτητή, ο Κλάτενμπεργκ είχε υποσχεθεί ότι θα έρχονται Elite διαιτητές στα δύσκολα παιχνίδια. Πράγματι, στην αρχή της σεζόν, ήρθαν πολύ καλοί διαιτητές, οι οποίοι είχαν καλή παρουσία, όμως από τη μέση και μετά έφερε αμφιβόλου ποιότητας ξένους ρέφερι, οι οποίοι δεν προσέφεραν κάτι στην επιμόρφωση των Ελλήνων διαιτητών. Ορισμένοι ήταν σε κατώτερο επίπεδο από τους Έλληνες.

Θέλω να πιστεύω πως με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει πλέον οι δικοί μας διαιτητές με το VAR, δεν θα χρειάζεται να έρχονται πλέον ξένοι για τα δύσκολα παιχνίδια. Απεδείχθει πως οι Έλληνες χειρίζονται πολύ καλά το VAR και γενικότερα πιστεύω πως έχουμε αξιόλογους διαιτητές στην Super League. Ελπίζω να φύγει η ιστορία της καχυποψίας των παραγόντων και των φιλάθλων.

Οι ποινές

Κάποιοι διαιτητές τιμωρήθηκαν για λάθη που έκαναν κατά τη διάρκεια αγώνων. Από τη στιγμή που συνέβη αυτό, τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Κατάλαβαν οι διαιτητές πως δεν υπάρχει ασυλία, γιατί πριν τα λάθη έμεναν ατιμώρητα. Όταν ένας ρέφερι κάνει λάθος, θα πρέπει να τιμωρείται, να γνωρίζει και ο κόσμος ότι υπάρχει ποινή. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή.

Για την κριτική των φάσεων κάθε Τρίτη

Είναι ένα θετικό βήμα, στο οποίο όμως πρέπει να υπάρχουν ίσες αποστάσεις και να είναι όλες οι αποφάσεις ίδιες. Το λάθος να είναι λάθος και στην μία περίπτωση λάθος, αλλά και στη άλλη. Όχι στη μία να είναι λάθος και στην άλλη σωστό. Πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση, γιατί μετά οι διαιτητές μπερδεύονται και δεν θα ξέρουν τι να σφυρίξουν όταν τους ξανατύχει μία παρόμοια φάση.

Αυτοί που ξεχώρισαν θετικά

Κατά την άποψή μου, κορυφαίος διαιτητής της σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο κύριος Ευαγγέλου, από την Ένωση Αθηνών. Ορίστηκε σε 17 παιχνίδια ως πρώτος διαιτητής και 19 φορές ήταν στο VAR. Χρειάστηκε βοήθεια τρεις φορές από το VAR και πήρε τελικά σωστές αποφάσεις. Φέτος ήταν η καλύτερη του χρονιά. Ήταν επιβλητικός και είχε πολύ καλή προσωπικότητα.

Δεύτερος ο Αριστομένης Κουτσιαύτης, από την Ένωση Άρτας. Πήρε 14 παιχνίδια. Μου κάνει εντύπωση που ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν έχει πιστοποίηση VAR. Ειλικρινά θα ήθελα ήθελα να ρωτήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι ένας αξιόλογος διαιτητής και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στο VAR. Εδώ θα θέλαμε μία απάντηση από τον κ. Κλάτενμπεργκ. Ζήτησε και αυτός τρεις φορές βοήθεια από το VAR, πήρε σωστές αποφάσεις και γενικότερα ήταν σταθερός σε όλα τα παιχνίδια, στιβαρός και επιβλητικός.

Τρίτος ο Δημήτρης Καραντώνης, από την Ένωση Ημαθίας. Είχε 17 παιχνίδια. Mεγάλη η προσπάθειά του φέτος και η βελτίωση. Να συνεχίσει έτσι και η πρώτη θέση δεν είναι μακριά.

Αυτοί που ξεχώρισαν αρνητικά

Περίμενα πολλά περισσότερα από τους διεθνείς διαιτητές Σιδηρόπουλο, Παπαπέτρου, Σκουλά, Φωτιά, Τζήλο, Διαμαντόπουλο και Παπαδόπουλος οι οποίοι μπορούσαν να τα πάνε πολύ καλύτερα, όπως επίσης και από τον κ. Τσαγκαράκη, ο οποίος με απογοήτευσε. Πέρυσι ήταν ο πρώτος στην λίστα μου.

Το γεγονός πως οι διεθνείς δεν πήγαν πολύ καλά, έχει να κάνει και με τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια που τους έδωσε ο κ. Κλάτενμπεργκ. Επιπλέον, για παράδειγμα, ο Τάσος Σιδηρόπουλος είχε αρκετά παιχνίδια στην Ευρώπη, με συνέπεια να κουραστεί αρκετά. Ο κ. Κλάτενμπεργκ με την εμπειρία και την ματιά του έπρεπε να τα καταλάβει αυτά και να κάνει καλύτερη διαχείριση.

Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους. Καλή επιτυχία για την νέα σεζόν σε όσους βρίσκονται στους πίνακες και καλύτερη διαχείριση από τον κ. Κλάτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή