Αθήνα: Θα ζητήσουμε προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας

Print Friendly, PDF & Email

«Η Ελλάδα θα ζητήσει την προστασία της φυσιογνωμίας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 4 της UNESCO» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατιδης ο οποίος έθεσε στην UNESCO το ζήτημα που προέκυψε, μετά την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει σε ιμάμηδες να κάνουν κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή χθες το απόγευμα μέσα στο ναό (παρουσία και του Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας). Μάλιστα, η προσευχή μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Αναμένεται παρέμβαση της UNESCO προς την τούρκικη κυβέρνηση τόνισε ο Φραντσέσκο Μπανταριν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού για θέματα πολιτισμού.

Ο κ. Μπανταρίν δήλωσε ακόμη πως η UNESCO θα εκφράσει την επιθυμία της στην τούρκικη κυβέρνηση να παραμείνει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως έχει, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και συνεπώς η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος συνιστά προσβολή για τη διεθνή κοινότητα.

Nα σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας καλεί την Άγκυρα η Νέα Δημοκρατία ενώ το κόμμα ζήτησε και την παρέμβαση της UNESCO. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σημειώνεται πως για το θέμα της αλλοίωσης του μνημείου της Αγίας Σοφίας η Ελλάδα έχει στείλει δυο επιστολές στον Οργανισμό στο παρελθόν. Το ζήτημα απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here