«Καζάνι που βράζει» το Τυμπάκι Ηρακλείου: Ρατσιστικά επεισόδια και καταδίκες

Print Friendly, PDF & Email

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εργατών σε συσκευαστήριο, επεισόδια, ρατσιστικές επιθέσεις, συλλήψεις και καταδίκες, συνθέτουν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο Τυμπάκι του Ηρακλείου το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Όλα ξεκίνησαν σε συσκευαστήριο την 29η Αυγούστου όταν ομάδα ντόπιων αγνώστου αριθμού συνεπλάκη με 22 άτομα πακιστανικής καταγωγής σε συσκευαστήριο. Έγινε χρήση μεταλλικών και ξύλινων αντικειμένων με αποτέλεσμα να προκληθούν τραυματισμοί.

Για την συμπλοκή συνελήφθησαν δύο Έλληνες και 22 μετανάστες. Εις βάρος των μεταναστών ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Επίσης διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος για συμπλοκή, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας υπό την μορφή βλάβης, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία και παράνομη είσοδο στη χώρα. Και οι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση μετάβασής τους στο Τυμπάκι.

Οι δύο Ελληνες δεν έχουν ακόμα κληθεί από τον ανακριτή. Ακόμα δύο Ελληνες, που είχαν συλληφθεί πέριξ του συσκευαστηρίου με μαγγούρες και μαχαίρια επρόκειτο να δικαστούν στο αυτόφωρο την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχουν ζητήσει και πήραν αναβολή.

Από την πλευρά της η εταιρεία καταδίκασε «κάθε περιστατικό βίας σωματικής ή λεκτικής» και καταφέρθηκε εναντίον «καλοθελητών» οι οποίοι «φροντίζουν ενεργά να διαδίδουν ανυπόστατες φήμες ή να δίνουν δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες και τους δικηγόρους του διαβόλου που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας τα με κακόβουλα σχόλια με παραπλανητικό περιεχόμενο κρίνοντας τους πάντες, καλό θα ήταν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι ίδιοι είναι που τους μισθώνουν σπίτια –τρώγλες «με το κεφάλι», που κάθε πρωί μεταφέρουν με τα αγροτικά τους οχήματα αλλοδαπούς εργάτες στα θερμοκήπιά τους και που τους αποδέχονται ως πελάτες στα καταστήματά τους κτλ».

Η ανακοίνωση:

«Μετά από τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σάββατο 29/08/2020 στο χώρο του συσκευαστηρίου της εταιρείας μεταξύ αλλοδαπών εργαζομένων και ημεδαπών από την ευρύτερη περιοχή και στοχεύοντας τόσο στην αποκατάσταση της αλήθειας όσο και στην πάταξη της ανεύθυνης σπερμολογίας που υποσκάπτει και υποκινεί ανάρμοστες συμπεριφορές, υπεύθυνα δηλώνουμε ότι:

Η διαμάχη είχε ως αφετηρία την κατά την προηγούμενη ημέρα απρεπή συμπεριφορά κάποιων αλλοδαπών εργαζομένων, η οποία πυροδοτήθηκε από υποκινητές τους.

Η σύρραξη με τους ημεδαπούς προκλήθηκε όταν αυτοί ήρθαν να «ζητήσουν το λόγο» από τους αλλοδαπούς και να διαπραγματευτούν μαζί τους με «μαγκούρες» στον προαύλιο χώρο του συσκευαστηρίου.

Οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία μετά τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς καμία δική μας παρέμβαση, αλλά κατόπιν εφαρμογής του νόμου. Άλλωστε η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να μην επιτραπεί η επιστροφή τους στο Τυμπάκι.

Το σύνολο των εργαζομένων, αλλοδαπών και ημεδαπών, της επιχείρησης είναι καθόλα νόμιμο με πλήρη δικαιολογητικά και ασφαλισμένο σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία και το εργατικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών το προσωπικό εργάζεται με χρήση μάσκας, ενώ έχουν ληφθεί όλες οι λοιπές προβλεπόμενες προφυλάξεις.Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη σχετικός έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον Covid-19 σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων,τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά στο σύνολο τους.

Η επιχείρηση τόσο σε παρόντα χρόνο όσο και κατά το παρελθόν έχει αναζητήσει αγωνιωδώς ημεδαπούς εργαζομένους με όλα τα μέσα. Μέχρι και σήμερα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας πολύ περιορισμένος αριθμός.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι σε πανελλαδική κλίμακα σχεδόν οι μόνοι διαθέσιμοι εργαζόμενοι για διαφόρων αντικειμένων εργασίες είναι Πακιστανοί υπήκοοι. Από την ίδια δεξαμενή αντλούμε όλοι (συσκευαστήρια, ιδιοκτήτες γης κτλ.) προσωπικό, με τη διαφορά ότι η επιχείρησή προσλαμβάνει μόνο τους νόμιμους.Όταν δεν ισχύει αυτό,δεν μπορούν να προσληφθούν και εν τέλει να εργαστούν στο συσκευαστήριο.

Καταδικάζουμε κάθε περιστατικό βίας, σωματικής ή λεκτικής, τόσο εντός όσο και εκτός του συσκευαστηρίου,ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το φύλο εκείνου που βιαιοπραγεί.

Όσον αφορά τους «καλοθελητές» που φροντίζουν ενεργά να διαδίδουν ανυπόστατες φήμες ή να δίνουν δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες και τους δικηγόρους του διαβόλου που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας τα με κακόβουλα σχόλια με παραπλανητικό περιεχόμενο κρίνοντας τους πάντες, καλό θα ήταν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι ίδιοι είναι που τους μισθώνουν σπίτια –τρώγλες «με το κεφάλι», που κάθε πρωί μεταφέρουν με τα αγροτικά τους οχήματα αλλοδαπούς εργάτες στα θερμοκήπιά τους και που τους αποδέχονται ως πελάτες στα καταστήματά τους κτλ.Πρώτα λοιπόν ας ενημερωθούν οι προαναφερθέντες, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν χύνοντας περίσσεια χολή, βρίζοντας και λοιδορώντας ανθρώπους, εξαπολύοντας απειλές σωματικής βλάβης και διαστρεβλώνοντας καταστάσεις και γεγονότα, προκειμένου να εξυψώσουν το «νάνο» εαυτό τους».

Επεισόδια

Με αφορμή τα γεγονότα διοργανώθηκε ρατσιστική συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομιλίες στρέφονταν στο σύνολό τους κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο Τυμπάκι.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών μια ομάδα αποσπάστηκε και επιτέθηκε με πέτρες και ρόπαλα εναντίον του αυτοσχέδιου χώρου προσευχής των μουσουλμάνων προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

O δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, είχε καλέσει τους διοργανωτές να ακυρώσουν το συλλαλητήριο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η περιοχή μας έχει τα δικά της προβλήματα και εκείνοι που ετοιμάζουν αυτή τη συγκέντρωση να ξέρουν ότι θα είναι απόλυτα υπεύθυνοι αν γίνουν έκτροπα μετά από αυτή τη διαδήλωση […] Δεν καλέσαμε κανέναν σε βοήθεια. Παγκρήτιους ξεσηκωμούς στην περιοχή μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε».
Δίωξη σε δημοτικό σύμβουλο

Για τα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και δημοτικός σύμβουλος σε δήμο του Λασιθίου, σύμφωνα με το neakriti.gr. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στον συγκεκριμένο οι Αρχές αποδίδουν καθοδηγητικό ρόλο.

Και πέντε διώκονται με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες που διαπράττουν βιαιοπραγίες και φθορά ξένης ιδιοκτησίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τρία άτομα καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παράνομη οπλοφορία και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα οι μετανάστες που ζουν στο Τυμπάκι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δε βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή