Οι δωροδοκηθέντες διαιτητές μοιάζουν με νεκρούς!

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Ι. Τσίγκας* –

Οπαδός γηπεδούχου ομάδας ισχυρίζεται μέσω twiter , ότι οι παίκτες της γηπεδούχου ομάδας την οποία υποστηρίζει, <<ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους και πήρανε τον αγώνα με το σπαθί τους>>.

Η δήλωση αυτή όπως ήταν φυσικό δημιούργησε σάλο και πυροδότησε αντιδράσεις στους παίκτες και τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. ΄Ετσι δεν άργησε να έρθει ομοβροντία δηλώσεων με την εξής απάντηση <<ότι ΝΑΙ μεν νίκησαν στον αγώνα, αλλά δεν το άξιζαν, διότι τον αγώνα τον πήρανε εξ αιτίας των διαιτητών, που τα πήρανε κάτω από το τραπέζι, και σε αυτή την διαδικασία λένε ότι οι παίκτες της γηπεδούχου ήταν όντως καλύτεροι, γι’ αυτό και δίνουν συγχαρητήρια στους διαιτητές >>.

Εμμεσα πλην σαφώς μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ασκούνται πιέσεις στους διαιτητές και προσπαθούν να τους δωροδοκήσουν. Γεγονός είναι ότι τέτοιοι διαιτητές δεν πρέπει να υπάρχουν και εάν ναι ακαριαία πρέπει να διαγράφονται όταν υπάρχουν έστω και βάσιμες ενδείξεις περί χρηματισμού τους.

Οταν συμβαίνει τέτοιο γεγονός, οι έχοντες γνώσεις αρμόδιοι της Διαιτησίας το βλέπουν αμέσως και το καταλαβαίνουν άμεσα, διότι κυκλοφορούν φήμες ,και που μένει να αποδειχθούν με στοιχεία.

Μετά οι δωροδοκηθέντες μοιάζουν με νεκρούς, και κάνουν διάφορες μανούβρες λέγοντας ότι αυτά που αναφέρονται σε βάρος τους, είναι ψευδή και άδικα. ΄Υστερα αρχίζουν να δηλώνουν κωλύματα και για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν παίζουν.

Ενα ακόμη λάθος που κάνουν οι διαιτητές, είναι που επιτρέπουν στα αποδυτήρια των διαιτητών ,<<σε γνωστούς – αγνώστους>> να κάνουν επισκέψεις και να ανοίγουν κουβέντα μαζί τους.

Ωστόσο το ερώτημα παραμένει << Ποιοί είναι αυτοί που πιέζουν τους διαιτητές; >>.

Αυτό το ερώτημα είναι διαχρονικά αναπάντητο. Πολλοί γνωρίζουν, με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους τους ρέφερι που τους ρίχνουν το δόλωμα και είναι οι αποδέκτες των πιέσεων, κανένας δεν λέει τίποτα και ουδείς καταγγέλλει επώνυμα, κάποιο παράνομο γεγονός που έλαβε χώρα, εις βάρος του διαιτητή και της Διαιτησίας.

Και όταν οι γνωρίζοντες δεν λένε ονόματα οι γνωστοί -άγνωστοι βρίσκουν την ευκαιρία να δρουν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα με διάφορες παραβατικές συμπεριφορές.

Ενα ακόμη παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των διαιτητών είναι αυτό με τα λάθη στους αγώνες, από επώνυμους ή μη διαιτητές στους αγώνες, τους οποίους στο τέλος του αγώνα ανάλογα το αποτέλεσμα εάν δεν τους συμφέρει, θεωρούνται ανεπαρκείς και μιλημένοι.

Ειδικοί ισχυρίζονται, ότι αυτό το παιχνίδι των λαθών, το παίζει ο εγκέφαλος του κεφαλιού και αυτός φταίει για τα λάθη των διαιτητών στηριζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες. Μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, από ειδικούς στον εγκέφαλο, κατέδειξε πως οι διαιτητές σφυρίζουν περισσότερα φάουλ, όταν βλέπουν τους παίκτες να κινούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα στο οποίο έδειξαν τις ίδιες φάσεις από αγώνες, σε όλους τους εθελοντές διαιτητές. Τότε διαπίστωσαν ότι οι μισοί διαιτητές τις φάσεις τις έβλεπαν με ανάποδη φορά, δηλαδή με τη δράση να κινείται από δεξιά προς τα αριστερά.

Αυτοί σφύριξαν και τα περισσότερα φάουλ. Τα ευρήματα αυτά δεν ξάφνιασαν τους ειδικούς.

Αλλες έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι διαιτητές επηρεάζονται από την κατεύθυνση προς την οποία γράφουν ή διαβάζουν και με ποιο χέρι. Οι Ιταλοί για παράδειγμα, θεωρούν ένα γκόλ ότι είναι το ωραιότερο όταν οι τροχιά του σκόρερ και της μπάλας, είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενώ οι ΄Αραβες θεωρούν ακριβώς το αντίθετο.

Εκείνο που μετράει για τους διαιτητές είναι η θέση που πρέπει να έχουν σε κάθε φάση και να διαθέτουν οξυδέρκεια, αντανακλαστικά και ανάλογη οπτική γωνία βλέποντα την φάση, ώστε να αντιληφθεί ο εγκέφαλός τους έγκαιρα και σωστά, ποιο γεγονός έλαβε χώρα και να σφυρίζει την παράβαση εκδίδοντας την σχετική και ανάλογη με τους κανονισμούς απόφαση.

Τέλος εμείς λέμε ότι είναι θέμα γνώσεων, μυαλού και οφθαλμών για να αποφασίζονται όλα σωστά και δίκαια.

  • Μη εν ενεργεία διαιτητής Σ.Δ.Π.Αργολίδας

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή