Διαφωνία Αλαφούζου - Ολυμπιακού για τα τηλεοπτικά, σε αδιέξοδο η Super League 1

Print Friendly, PDF & Email

Το έκτακτο ΔΣ της SL1 με θέμα την απόφαση του ΠΣΑΠ να μην κάνει δεκτή την πρόταση της Λίγκας για μείωση των αποδοχών των ποδοσφαιριστών ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14:00. Στο συμβούλιο συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 14 ομάδων της SL1 καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου.

Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τους τρόπους που πρέπει να βρει η λίγκα για να περιορίσει τις οικονομικές ζημιές λόγω κορωνοϊού. Μερικές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν η οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, η διεκδίκηση ποσοστού από το στοίχημα, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, η προσπάθεια να εξεύρεσης χρυσής τομής με τη Nova καθώς και η διάθεση χρημάτων από την ΕΠΟ.

Στο Δ.Σ της Super League δεν πάρθηκε καμία απόφαση για το θέμα του ΠΣΑΠ αλλά και την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση. Αποφασίστηκε νέα συνεδριάση του Δ.Σ ξανά στις 18/05 και εκεί αναμένεται να παρθούν οι επόμενες αποφάσεις.

Οι τοποθετήσεις που ακολουθούν είναι από το dikisports

Πουρσανίδης: Να ζητήσουμε ποσοστό από το στοίχημα

Ο Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ) παίρνοντας τον λόγο παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση με τον ΠΣΑΠ απέτυχε και πρόσθεσε: “Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εχθροί μας, θα τα βρούμε μαζί τους. Θεωρώ πολύ ανησυχητικό ότι οι συζητήσεις μας διαρρέουν. Προτείνω να τα βρούμε με τη Nova. Να ζητήσουμε ποσοστό από το στοίχημα για την επομένη σεζόν. Προτείνω στα γήπεδα να υπάρχει το 20% των φιλάθλων και να μην παίξουμε σε άδειες κερκίδες”.

Πιαλόγλου: Να μην αποδίδουμε το 5% στην ΕΠΟ τους επόμενους μήνες

Ο κ. Πιαλόγλου (Ξάνθη) πρότεινε με τη σειρά του τα εξής:”Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας στο θέμα της μείωσης των συμβολαίων. Να πάψουμε να αποδίδουμε τους επόμενους μήνες το 5% στην ΕΠΟ. Να ζητήσουμε μείωση φορολόγησης από την κυβέρνηση”.

Κωστούλας: Να νομοθετήσει η κυβέρνηση για το στοίχημα

Ο Φώτης Κωστούλας συμφώνησε με τον κ. Αλαφούζο, ανέφερε τους κινδύνους που υπάρχουν για τις μικρές ομάδες από τη μείωση των τηλεοπτικών και τόνισε πως το ποσοστό από το στοίχημα αποτελεί μονόδρομος.

“Χάσαμε το παιχνίδι με τον ΠΣΑΠ. Έχει δίκιο ο κύριος Αλαφούζος. Η χρονιά χάθηκε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε την επόμενη σεζόν. Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν οι μικρότερες ομάδες. Αν τελειώσουν τα τηλεοπτικά και μειωθούν κατά 70%, τελειώσαμε. Να κυνηγήσουμε ποσοστό από το στοίχημα. Είναι η μόνη διέξοδος”, είπε αρχικά ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού και πρόσθεσε:

“Αν πάμε σε κεντρική διαχείριση, τότε ουδείς μπορεί να κάνει χωριστή συμφωνία. Αυτό που είπα για ποσοστό από το στοίχημα, δεν εννοώ τη διαφήμιση στη φανέλα. Είναι καλό που η Λίγκα θα πάρει 6 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από ξένη στοιχηματική εταιρεία. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να δίδεται ποσοστό στις ΠΑΕ από το στοίχημα γενικώς”.

Δάρας: Διαφωνούμε με τις μονομερείς διαπραγματεύσεις

Ο Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος) διαφωνεί με το ενδεχόμενο να υπάρξουν μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους παίκτες: “Συμφωνώ με τον κύριο Κωστούλα. Όμως πρέπει να βοηθήσουν οι μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η έννοια του συνεταιρισμού. Διαφωνούμε να υπάρξουν μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους παίκτες”.

Ερώτηση Καρυπίδη στην ΕΠΟ

Ο διοικητικός ηγέτης του Αρη, Θόδωρος Καρυπίδης πρότεινε να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την πολιτεία και ρώτησε αν η ΕΠΟ προτίθεται να δώσει στις επαγγελματικές ομάδες μέρος των τεσσάρων εκατ. ευρώ που θα λάβει από την UEFA μέσω του προγράμματος “Hat Trick”.

Αντωνίου: 1,3 εκατ. ευρώ μπορεί να δώσει η ΕΠΟ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου συμφώνησε στη διεκδίκηση ποσοστού από το στοίχημα και ξεκαθάρισε ποιο ποσό μπορεί να διαθέσει η ΕΠΟ από την τακτική επιχορήγηση της UEFA: “Θα ήμουν περιχαρής να συνδράμει η ΕΠΟ στις ΠΑΕ. Συμφωνώ με την πρόταση για ποσοστό από το στοίχημα. Για τα 4 εκατ. ευρώ της UEFA είναι η τακτική επιχορήγηση έως το 2022 προς την ΕΠΟ. Μπορούν να διατεθούν μόνο 1,3 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη ΕΕ της ΕΠΟ “.

Διαφωνία για τα τηλεοπτικά

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής ζήτησε εξουσιοδότηση του Working Group για να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τηλεοπτικούς παρόχους.

Ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, διαφώνησε με την πρόταση αυτή επικαλούμενος τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη για το θέμα της κεντρικής διαχείρισης.

Τον λόγο πήρε ο Ηλίας Πουρσανίδης: “Την προηγούμενη φορά όλοι συμφωνήσαμε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης. Μόνο ο Ολυμπιακός είχε κάποιες αντιρρήσεις. Σέβομαι τον κ.Καυπίδη, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εξετάσουμε το ενδιαφέρον και άλλου τηλεοπτικού παρόχου πλην Nova”.

Αλαφούζος: ”Αν ο ΟΣΦΠ θέλει να αποκλείσει τις ομάδες που δεν έχουν συμβόλαιο ας το πει ευθέως”

Με αφορμή την διαφωνία του Ολυμπιακού τον λόγο πήρε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, “Αν ο Ολυμπιακός θέλει να αποκλείσει τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο την επόμενη σεζόν, ας το πει ευθέως” και τόνισε πως υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ομάδων που δεν έχουν συμβόλαια.

Για να απαντήσει από την πλευρά του Ολυμπιακού ο Αγραφιώτης ότι ο Ολυμπιακός δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν, αλλά θέλει να μπει πλαίσιο, ενώ ο πρόεδρος της Super League ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν ομάδες έχουν κάποιο συμφέρον.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας ότι ο πρόεδρος της SL1 δεν μπορεί να ζητάει κάθε φορά εξουσιοδότηση. Θα πρέπει να ξεκινήσει επαφές με τους τηλεοπτικούς παρόχους.

Πρόταση Αλαφούζου για ψηφοφορία για την κεντρική διαχείριση

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, πρότεινε την διενέργεια ψηφοφορίας για το ποίες ομάδες είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Ξάνθη και Βολος.

Ο πρόεδρος της Super League, M. Λυσάνδρου ζήτησε από τις ΠΑΕ που συμφωνούν στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης να στείλουν σχετικό email και να εξουσιοδοτησουν το Working Group .

Γκαγκάτσης: ”Ζητάμε πρόσθετη ασφάλιση των παικτών”

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ μετέφερε στο διοικητικό συμβούλιο την πρόταση που είχε κάνει μέσω επιστολής στον υφυπουργό αθλητισμού για πρόσθετη ασφάλιση των παικτών λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
”Σε περίπτωση επανέναρξης ζητάμε πρόσθετη ασφάλιση των παικτών και του άλλου προσωπικού των ομάδων. Ήδη το ζητήσαμε με επιστολή προς το υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο έλαβε την απόφαση για έναρξη ατομικών προπονήσεων. Το έγγραφο μας αναφέρεται μόνο στον κορωνοϊό. Ίσως προκύψουν ζητήματα υψηλών θερμοκρασιών”

Ο Μηνάς Λυσάνδρου του απάντησε ότι η Λίγκα έχει πάρει σχετικές συμβουλές από τον ασφαλιστικό σύμβουλο του Συνεταιρισμού και περιμένει απάντηση.

Θέση στο θέμα πήρε ο Γιάννης Αλαφούζος που υποστήριξε ότι είναι ευθύνη και της κυβέρνησης η ασφάλιση, συντασσόμενος ουσιαστικά με τον ΠΑΟΚ. «Πρέπει η πολιτεία και ο κ.Αυγενακης να επιμεριστούν κάποια ευθύνη για το θέμα της ασφάλισης διότι η κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη των προπονήσεων» είπε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού.

Πουρσανίδης και Τσικνής στο Working Group

H ΠΑΕ Λαμία και ΠΑΕ ΟΦΗ, δια των εκπροσώπων τους, Πουρσανίδη και Τσικνή θα μετέχουν στην ομάδα εργασίας της Super League στην θέση των παραιτηθέντων Σουλούκου-Κούγια.