Ξεκίνησε ο 5ος κύκλος του προγράμματος HatTrick ύψους 775,5 εκατ. ευρώ

Print Friendly, PDF & Email

Αρχισε την Τετάρτη (1/7) ο πέμπτος τετραετής κύκλος του προγράμματος της UEFA «HatTrick», επενδύοντας συνολικά 775,5 εκατ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα HatTrick, χρηματοδοτείται από τα κέρδη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ξεκινώντας από το 2004.

Παρά την αναβολή του EURO 2020, η UEFA αποφάσισε να αρχίσει τον κύκλο χρηματοδότησης HatTrick 2020-2024, προκειμένου να προστατεύσει το ποδόσφαιρο, αναγνωρίζοντας ότι στην επιστροφή των πρωταθλημάτων οι σύλλογοι θα αναγκάζονταν να αγωνιστούν σε άδεια από φιλάθλους γήπεδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το πρόγραμμα UEFA «HatTrick» είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η σημασία του δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη από όσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα HatTrick στις ομοσπονδίες μας, καταφέραμε να περιορίσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουμε με την επιστροφή του ποδοσφαίρου. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το HatTrick για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά το ποδόσφαιρο, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες, καλύτερη υποδομή και υψηλότερη ποιότητα για να διασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο δυνατό», πρόθεσε ο Τσεφερίν.

Να σημειωθεί ότι, όταν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τέθηκε σε αναστολή την άνοιξη, μία από τις πρώτες ενέργειες της UEFA ήταν να ανακοινώσει μια πιο ευέλικτη χρήση 236,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα HatTrick για να βοηθήσει τις 55 ομοσπονδίες της να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κρίσης της COVID-19.

Ο νέος κύκλος χρηματοδότησης, θα είναι αυξημένος κατά 27% από τον προηγούμενο. Μέχρι το 2024, το πρόγραμμα θα έχει συνεισφέρει έσοδα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον κόσμο.

Όπως κάνει γνωστό μέσω της ιστοσελίδα της η UEFA, τις επόμενες εβδομάδες, το UEFA.com θα δημοσιεύσει μια σειρά από ιστορίες που θα επισημαίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η χρηματοδότηση από το HatTrick βοηθά τις ομοσπονδίες.

Οι πέντε κύκλοι του προγράμματος:

HatTrick I (2004-08): 301,6 εκατ. ευρώ

HatTrick II (2008-12): 408,1 εκατ. ευρώ

HatTrick III(2012-16): 513 εκατ. ευρώ

HatTrick IV (2016-20): 610,5 εκατ. ευρώ

HatTrick V (2020-24): 775,5 εκατ. ευρώ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ