Xούμπελ: “Η UEFA θέλει να παρατείνει το συμβόλαιο του Κλάτενμπεργκ – Η διαιτησία δεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ΕΠΟ”

Ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA/UEFA στην Ελλάδα, Χέρμπερτ Χούμπελ
Print Friendly, PDF & Email

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, που διορίστηκε από τις FIFA/UEFA και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην ομοσπονδία από το καλοκαίρι του 2018 έως το καιλοκαίρι του 2020, μίλησε στο gazzetta για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αποκάλυψε ότι η UEFA θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιο του προέδρου της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ευγνώμων που τον έχει, τόνισε ότι η ΕΠΟ δεν είναι έτοιμη για να αποκτήσει την πλήρη δικαιοδοσία της διαιτησίας γιατί θα καταστραφεί ότι έχει γίνει, δήλωσε απογοητευμένος για τα αργά βήματα που κάνει η ΕΠΟ στην εφαρμογή της ολιστικής μελέτης και υπογράμμισε ότι κλειδί για τις FIFA/UEFA είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

 

– Κύριε Χούμπελ ποια είναι η εικόνα σας για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή και ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή ΕΠΟ;

Προφανώς, βλέπουμε ότι υπάρχει συνεχής ένταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και καιρό. Μεταξύ των συλλόγων, των περιφερειακών ενώσεων, της ΕΠΟ, του Υπουργείου Αθλητισμού, ακόμη και στην εθνική ομάδα. Αυτή η ένταση δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να σταθεροποιηθούν.

Η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν τεράστιες δυνατότητες. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η UEFA και η FIFA συμβουλεύουν την ομοσπονδία, έστειλαν ειδικούς, ετοίμασαν σχέδια, την Ολιστική Μελέτη, αλλά δυστυχώς, βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο. Χρειάζεται δουλειά και χρόνος αλλά αν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Επιπρόσθετα, μετά και την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα, είδαμε πολλά περιστατικά βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αυτό ξεπερνά το ποδόσφαιρο, χρειάζεται και η υποστήριξη της κυβέρνησης.

– Τι προσπάθησαν να κάνουν οι FIFA/UEFA με τη σύνταξη της Ολιστικής Μελέτης και πώς βλέπετε την εφαρμογή της;

Η FIFA και η UEFA υπέγραψαν τη Δήλωση Προθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν πάντα τις ομοσπονδίες-μέλη τους. Η Ολιστική Μελέτη είναι ένας οδηγός, περιλαμβάνει συστάσεις που βασίζονται σε καλές πρακτικές στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το καθήκον τους και τώρα εναπόκειται στους ενδιαφερόμενους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου να εφαρμόσουν αυτά τα εργαλεία και να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές.

Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο και μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή ειδικά μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Για παράδειγμα, το Καταστατικό έχει εγκριθεί τον Αύγουστο και δεν είναι ακόμη ενεργό. Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Oλο αυτό δημιουργεί απογοήτευση στην Ελλάδα και ανησυχίες στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν τη θέλησή τους να εξελιχθούν και να αλλάξουν τα πράγματα.

Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι κλειδί για εμάς. Πιστεύουμε ότι ένας έμπειρος άνθρωπος μπορεί να οδηγήσει την Ομοσπονδία στη νέα εποχή.

Η μελέτη είναι ένας οδηγός – απλά πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα και να εφαρμοστεί.

Η διοίκηση της UEFA και της FIFA παρείχε στην Ελλάδα όλα τα εργαλεία, και πιστέψτε με, περισσότερο από κάθε άλλη Ομοσπονδία. Συνεπώς τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρότι η FIFA και η UEFA δεν ασχολούνται πλέον με τις καθημερινές εργασίες της ΕΠΟ, συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και έτσι η χρηματοδότηση εξακολουθεί να περιορίζεται στην ομοσπονδία -λόγω των περιορισμένων εξελίξεων.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη διαιτησία, που είναι ανέκαθεν ένα από τα πιο ακανθώδη και φλέγοντα ζητήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν όχι το πιο ευαίσθητο. Κάθε εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας δηλώσεων, λεκτικών επιθέσεων σε διαιτητές και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις και σωματικών επιθέσεων. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η διαιτησία χρειάζεται ανάπτυξη, υποστήριξη και ανεξαρτησία.

Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έχει διαφυλαχθεί με το διορισμό ξένων εμπειρογνωμόνων που βοήθησαν επίσης στην εξάλειψη των προκαταλήψεων εναντίον της. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι ένα πολύ δυνατό όνομα στη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να ευγνωμονεί που έχει έναν τόσο έμπειρο επαγγελματία στις υπηρεσίες του. Ηταν από τους κορυφαίους επαγγελματίες διαιτητές πολλά χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάνει εξαιρετική δουλειά και κρατά τις ισορροπίες όπως πρέπει σε ένα τόσο αγχωτικό και εχθρικό περιβάλλον.

Ο Μαρκ έχει την πλήρη υποστήριξη της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και από όσο γνωρίζω, η UEFA θέλει να παρατείνει το συμβόλαιό για επιπλέον 1-2 χρόνια. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η διαιτησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει πλήρως στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ και η UEFA δεν θέλει με κανένα τρόπο να καταστρέψει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

– Υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή με βάση την εμπειρία σας υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες;

Πάντα υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει έδαφος για να αναπτυχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά χρειάζεται δουλειά, συνεργασία και αφοσίωση. Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να είναι ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη. Η ΕΠΟ θα πρέπει να αξιοποιήσει την εξαιρετική υποστήριξη που έχει πάρει από την FIFA και την UEFA και όλα τα εργαλεία που την έχουν δοθεί. Να ενεργεί και να υλοποιεί πιο γρήγορα»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή