Παππάς: “Κατόπιν πιέσεων συγκεκριμένων ομάδων δεν μας έβαζαν να παίζουμε”

Print Friendly, PDF & Email

Ο άλλοτε διαιτητής Super League, Ανδρέας Παππάς παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά τον αποκλεισμό του από τους πίνακες το 2017, αποκλειστικά στην ΕΡΑ Σπορ και στην εκπομπή του Αγγελου Στίμου, παρουσία του κριτή του Master Ref, Κώστα Ακρίδα.

Ο Ανδρέας Παππάς μίλησε για την απόφαση του Περέιρα να τον αφήσει εκτός πινάκων, για τα δύο παιχνίδια στα οποία ήταν διαιτητής και είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας σήμερα αλλά και για το VAR.

Αναλυτικά:

Για το αν έλαβε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του από τους πίνακες διαιτησίας: «Σε κανένα διαιτητή που βγαίνει από τους πίνακες δεν δίνεται εξήγηση. Δεν υπάρχει αιτιολογία, δεν μπορείς να απευθυνθείς κάπου και να σου απαντήσουν. Είχαμε στοχοποιηθεί εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι από κάποιες ομάδες. Προφανώς είχαν τη δύναμη εκείνη τη χρονιά και πριν βγουν οι πίνακες δεν οριζόμασταν εγώ και 7-8 ακόμη συνάδελφοι. Κατόπιν πιέσεων συγκεκριμένων ομάδων δεν μας έβαζαν να παίζουμε. Σαν διαιτητής εγώ δεν ορίστηκαν σε κανένα παιχνίδι ενώ δύο-τρεις φορές είχα οριστεί ως τέταρτος. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους υπόλοιπους συναδέλφους».

Για το αν αναζήτησε τους λόγους που έμεινε εκτός πινάκων: «Δεν ήταν εφικτό να ψάξουμε ή να βρούμε το λόγο διότι δεν υπήρχε κάποια πόρτα να χτυπήσουμε, όλες ήταν κλειστές. Τη χρονιά που βγήκαμε από τους πίνακες είχε έρθει ο Περέιρα και δεν δεχόταν να μιλήσει με κανέναν. Η προηγούμενη επιτροπή δεν μας όριζε και ο κ. Περέιρα μας έβγαλε εκτός πινάκων. Δεν ξέρω, μπορεί να μας παρακολουθούσε από την Πορτογαλία…».

Για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός που δεν ξεκίνησε ποτέ: «Στην περίπτωση της Λεωφόρου έπεσε πριν την έναρξη του παιχνιδιού και κατά τη διάρκεια της εισόδου της ομάδας του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο μία φωτοβολίδα ευθείας βολής. Ο κανονισμός εκείνης της χρονιάς ήταν ξεκάθαρος. Σε φωτοβολίδα ευθείας βολής το παιχνίδι δεν ξεκινάει. Συνυπολογίζοντας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πήρα αυτήν την απόφαση. Αλλωστε είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες στα σάιτ που υπήρχαν άνθρωποι στις εξέδρες να κρατούν λοστούς και άλλα αντικείμενα».

Για το αν δέχθηκε πιέσεις από τον Παναθηναϊκό: «Από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού δεν δέχθηκα πιέσεις να ξεκινήσει το ματς, άλλωστε ήξεραν τον κανονισμό. Τις επόμενες μέρες δέχθηκε μία στοχοποίηση και επίθεση προς το μέρος μου για να πάρω όλο το βάρος εγώ της απόφασης για λόγους υπερασπιστικούς και τιμωρίας. Ο κ. Κοντονής ωστόσο επικρότησε την απόφαση κλείνοντας το πέταλο της Θύρας 13. Εγώ ήμουν ο πρώτος που εφάρμοσα την αλλαγή κανονισμού και πήρα όλο το κόστος. Δεν υπήρχε θέμα με την ΚΕΔ αφού εφάρμοσα τον κανονισμό».

Για τη διακοπή στον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Υπήρχε εισβολή φιλάθλων αν θυμάμαι στο 85ο λεπτό. Ο κανονισμός σε αυτήν την περίπτωση δεν λέει ότι πρέπει να γίνει διακοπή. Πρέπει να εκτιμήσεις κάποιες καταστάσεις. Αποσυρθήκαμε στα αποδυτήρια και πήραμε διαβεβαιώσεις από Αστυνομία και τον ΠΑΟΚ ότι δεν θα υπάρχει ξανά πρόβλημα, δεν θα εισέλθει άλλος στον αγωνιστικό χώρο, βέβαια κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το παιχνίδι διακόπηκε. Από την ΚΕΔ πάντως δεν είχα ενόχληση, διότι εφάρμοσα τον κανονισμό.

Για το αν η στοχοποίηση από τον ΠΑΟΚ τον άφησε εκτός πινάκων: «Κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Ηταν ο βασικός λόγος. Ότι οι πιέσεις εισακούστηκαν ήταν κάτι δεδομένο, διότι ενώ ήμασταν στους πίνακες δεν οριζόμασταν».

Για τον ορισμό ξένων διαιτητών: «Ο στόχος και όνειρο κάθε διαιτητή είναι να παίζει τα μεγάλα παιχνίδια. Μην κοιτάτε που τώρα που δεν έχουν τη δυνατότητα διότι έρχονται ξένοι διαιτητές. Αμα ήμουν εν ενεργεία διαιτητής δεν θα μου άρεσε να μην παίζω μεγάλα παιχνίδια. Αυτή είναι η καταξίωση του διαιτητή. Ενας διαιτητής δεν εξελίσσεται όταν δεν παίζει μεγάλα παιχνίδια. Οι Ελληνες δεν αποκτούν εμπειρίες και μένουν στάσιμοι».

Για αν οι διαιτητές μπαίνουν φοβισμένοι: «Προσωπικά δεν φοβούμουν, με εξαίρεση το φυσιολογικό άγχος. Ηταν τιμή να σε επιλέξουν σε μεγάλα παιχνίδια. Δόξα τω Θεώ έπαιξα πολλά ντέρμπι. Δεν ασχολιόμουν με τον Τύπο και όσα γράφονταν».

Για το ποιος κάνει κουμάντο στη διαιτησία: «Στις αρχές της σεζόν 2016/17 είχαμε μάθει από τα Μέσα ότι δεν θα οριζόμαστε σε παιχνίδια και αυτό έγινε. Τα συμπεράσματα δικά σας. Είχαν ασκήσει βέτο κάποιες ομάδες, ότι δεν θα κατεβαίνουν στους αγώνες αν ορίζονται κάποιοι συγκεκριμένοι διαιτητές».

Για το αν η ελληνική διαιτησία έχει προοδεύσει: «Η ελληνική διαιτησία έχει μείνει τουλάχιστον στάσιμη, για να μην πω ότι έχει κάνει και βήματα πίσω. Οι καινούριοι που μπήκαν στον πίνακα βρεθήκαν πολύ γρήγορα στην πρώτη κατηγορία Με το ξεκαθάρισμα που έγινε εκείνη τη χρονιά, μπήκαν πολλοί διαιτητές στους πίνακες που δεν είχαν αγωνιστική εμπειρία, δεν είχαν τα παιχνίδια που είχαμε κάνει εμείς».

Για το VAR: «Το VAR έχει μπει βιαστικά στη ζωή μας και ίσως δεν είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε εμείς ως διαιτητές. Τα σεμινάρια και η επιμόρφωση έγιναν πολύ γρήγορα. Μεγάλο μείον επίσης η έλλειψη της γραμμής. Πώς θα πάρει την απόφαση ο VAR; Θα βάλει χάρακα στην τηλεόραση; Οι ίδιοι ιδιοκτήτες το απαξιώνουν. Αυτοί που το ήθελαν τώρα το κατακρίνουν. Όπως χρησιμοποιείται τώρα δεν είναι ικανό να αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οταν ένας διαιτητής δεν έχει προσωπικότητα επαναπαύεται και περιμένει το VAR. Στο Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται μία, δύο το πολύ τρεις φορές χρήση σε κάθε ματς. Εδώ είναι πολύ διαφορετικά και χάνεται ο αγωνιστικός ρυθμός».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή