Τα πρώτα βήματα στο γεμάτο αγκάθια δρόμο του μετασχηματισμού της διαιτησίας

Print Friendly, PDF & Email

Ο «έλεγχος» της διαιτησίας αποτελούσε ανέκαθεν το μήλον της έριδος για τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου.

Μέχρι το 2016 και ειδικότερα κατά το διάστημα 2012 – 2016 η κατάσταση που επικρατούσε τόσο στο διοικητικό κομμάτι της διαιτησίας, όσο και στο αγωνιστικό ήταν απογοητευτική.

Επιλογές προσώπων από το «κάτω ράφι» για τη στελέχωση της ΚΕΔ, αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, μεροληπτικές αποφάσεις προς όφελος ενός ευνοούμενου και παρεμπιπτόντως ορισμένων ακόμα, χρησιμοποίηση διαιτητών που κατηγορούνταν από τη δικαιοσύνη για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων και απουσία οποιασδήποτε συζήτησης για τη βελτίωση της διαιτησίας, στο όνομα του δόγματος των «ανθρώπινων λαθών».

Με την εκκωφαντική πτώση του «καθεστώτος» που εξουσίαζε το ποδόσφαιρο από το 1997 έως το 2016, αλλάζοντας πρόσωπα αλλά λειτουργώντας πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, άρχισαν οι μετασχηματισμοί στη διαιτησία με στόχο το πιο νευραλγικό κομμάτι του ποδοσφαίρου να πάψει να αποτελεί καρκίνωμα.

Συγκεκριμένα:

Α) Η επιλογή των Τριτσώνη – Κουκουλάκη και κατόπιν του Περέιρα έγιναν από τις υπερεθνικές αρχές FIFA/UEFA και όχι από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Η διαφορά αυτή είναι ειδοποιός. Ο Περέιρα απολογείται πρώτα και κυρίως σε αυτούς που τον διόρισαν. Αντιθέτως ο Ντάλας που αποτέλεσε το υποκείμενο του ανεπιτυχούς λίφτινγκ, που επιχείρησε να κάνει στη διαιτησία η διοίκηση Σαρρή, απολογούνταν στην τότε διοίκηση της ΕΠΟ μέλη της οποίας κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων και σύσταση συμμορίας. Ίσως γι’ αυτό, ο Ντάλας άντεξε μόλις δύο μήνες στους ορισμούς διαιτητών Super League…

Β) Τον περασμένο Αύγουστο, με απόφαση της παρούσας ΚΕΔ έγιναν «εκκαθαρίσεις» στον πίνακα διαιτητών της Super League της τάξης του 50%. Από τον πίνακα βγήκαν, μεταξύ άλλων, και όσοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη περί αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων και παρ’ όλα αυτά διατηρούνταν στον πίνακα διαιτητών από τις προηγούμενες αιρετές διοικήσεις της ΕΠΟ.

Γ) Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία συζητείται εκτεταμένα η λήψη μέτρων και η υιοθέτηση διαιτητικών καινοτομιών προκειμένου η διαιτησία να βελτιωθεί και τα λάθη να μειωθούν. Ο υφυπουργός Αθλητισμού βάζει διαρκώς θέμα υιοθέτησης του video assistant referee, ενώ ο Περέιρα έχει ζητήσει από τη Super League, κατά την παρουσία στο ΔΣ του συνεταιρισμού, την υιοθέτηση του μέτρου των έξι διαιτητών στους αγώνες του πρωταθλήματος με τους δύο πρόσθετους βοηθούς που βρίσκονται στη γραμμή του τέρματος και ελέγχουν τις μεγάλες περιοχές.

Όταν κάποια στιγμή η Super League είχε ζητήσει από την ΕΠΟ να παραστεί ο Ντάλας στο ΔΣ της, η απάντηση τη τότε διοίκησης ήταν αρνητική, ενώ επί τω ημερών των δύο προηγούμενων αιρετών διοικήσεων ουδέποτε άνοιξε θέμα βελτίωσης της διαιτησίας. Ο καθένας έπαιρνε (από σφυρίγματα) με «μαθηματική ακρίβεια» αυτό που έπρεπε να παίρνει…

Δ) Η ανάληψη από την ΕΠΟ του κόστους των διαιτησιών της Football League, η διευκόλυνση στη Super League ώστε να καλυφθεί το μεγάλο χρέος που είχε δημιουργηθεί και η εφεξής αλλαγή του τρόπου πληρωμής διαιτητών ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, δείχνει τη πρόθεση της ομοσπονδίας να μην αφήνει απλήρωτους τους διαιτητές και να ρυθμίσει μια παθογένεια. Οφείλεται δε εν πολλοίς και στην πίεση που άσκησαν οι επιτετραμμένοι των υπερθνικών αρχών ζητώντας άμεση και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Συμπερασματικά, η διαιτησία κάνει βήματα μετασχηματισμού με εχέγγυα την εποπτεία και τη λογοδοσία στις FIFA/UEFA, την παρακολούθηση από τον υφυπουργό Αθλητισμού ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει την «ποδοσφαιρική ειρήνη» και υπό μια νέα διοίκηση στην ΕΠΟ η οποία δεν λειτουργεί υπό καθεστώς μονοκρατορίας, τελεί υπό παρακολούθηση από τις υπερεθνικές αρχές και αποτελείται από πρόσωπα – ως επί το πλείστον- άφθαρτα και χωρίς βεβαρημένο παρελθόν.

Τα λάθη που γίνονται είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι προς συγκεκριμένες, ενώ οι διαμαρτυρίες από τις ΠΑΕ, που εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίζονται σε αυτές που έχουν αιτιολογική βάση και σε αυτές που γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων, άσκηση πίεσης και «εσωτερική κατανάλωση».

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, ο δρόμος, όμως, είναι μακρύς και δύσβατος.

Στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος θα δοκιμαστούν οι αντοχές πολλών εξ’ υμών…

“SP”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή