Το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στην αγορά πήρε κρέας που παράχθηκε σε εργαστήριο και δεν προέρχεται από σκοτωμένα ζώα.
Συγκεκριμένα, η Σιγκαπούρη θα επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία Eat Just να πουλήσει κρέας κοτόπουλου, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε ένα εστιατόριο «στο εγγύς μέλλον».
Η εταιρεία Eat Just ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το εν λόγω προϊόν θα κυκλοφορήσει ως «κοτομπουκιές» και θα είναι διαθέσιμο σε τιμές κανονικού κοτόπουλου όταν βγει στην αγορά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου όλο το κρέας θα παράγεται χωρίς τη θανάτωση ζώων.
Όλα αυτά την ώρα που ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις για το κρέας λόγω ανησυχιών για την υγεία, την διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον.
Ωστόσο, το λεγόμενο «καθαρό» ή «καλλιεργημένο» κρέας, το οποίο δημιουργείται από κύτταρα ζωικών μυών, είναι πιο ακριβό στην παραγωγή από τα αντίστοιχα φυτικά προϊόντα.
Η Σιγκαπούρη παράγει μόλις το 10% των τροφίμων της, αλλά έχει φιλόδοξα σχέδια να τα αυξήσει την επόμενη δεκαετία υποστηρίζοντας τη γεωργία υψηλής τεχνολογίας και τα νέα μέσα παραγωγής.
«Πρόοδος για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων»
Η εταιρεία Eat Just από την πλευρά της είπε ότι θα κατασκευάσει το προϊόν στη Σιγκαπούρη, ενώ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα υποκατάστατο αυγού με βάση το φασόλι που πωλείται ήδη στο εμπόριο στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για «μια πρόοδο για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων», υπογραμμίζει η Eat Just σε σημερινή ανακοίνωσή της, καθώς πολλές εταιρείες αναζητούν τρόπους παραγωγής κρέατος με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
«Η Eat Just είχε υποβάλει αίτημα έγκρισης», επιβεβαίωσε σήμερα η υπηρεσία διατροφικής ασφάλειας της Σιγκαπούρης, σημειώνοντας ότι το προϊόν της αμερικανικής εταιρείας «κρίθηκε κατάλληλο για κατανάλωση στις προβλεπόμενες ποσότητες και εγκρίθηκε η πώλησή του στην Σιγκαπούρη ως συστατικό των κοτομπουκιών Eat Just».
Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, σύμφωνα με την νεοφυή εταιρεία, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τάση αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κλιματικής αλλαγής.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για το κρέας που παρασκευάζουμε εργαστηριακά θα είναι η πρώτη από μια σειρά στην Σιγκαπούρη και σε άλλες χώρες στον κόσμο», πρόσθεσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζος Τέτρικ. σημειώνοντας ότι η Eat Just, η οποία έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, έχει επίσης συνομιλίες με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News