H χαμένη μάχη για την ολιστική μελέτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Πηγή: ΓΓΑ
Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κάλεσε τη συζήτηση για την ολιστική μελέτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία εκπροσώπων των FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της Super League, θέλοντας, όπως φάνηκε και από την καλοδουλεμένη ομιλία του, να αποσπάσει από όλους -κόμματα και φορείς- τη σύμφωνη γνώμη για την υποχρεωτική εφαρμογή του κειμένου της ολιστικής μελέτης.

Και επειδή η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι διατεθειμένη -και ήδη το έχει κάνει – να νομοθετήσει – τις διατάξεις που της αναλογούν, το θέμα αφορούσε την ΕΠΟ, η οποία θα αποφασίσει στις 19 Ιουλίου.

Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο Λ. Αυγενάκης, αφού από όλες τις πλευρές άκουσε πράγματα, που απείχαν από το πλαίσιο που επιχείρησε να βάλει στην πρωτολογία του.

Άκουσε τον επικεφαλής του τομέα αθλητιμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Μωραϊτη, να λέει ότι “στην Ελλάδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, καθώς και ιδεολογικής εκμετάλλευσης”, ότι η ολιστική μελέτη δεν δίνει όλες τις απαντήσεις και να ζητεί κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά της Super League 1.

Άκουσε βουλεύτρια της αντίπολίτευσης να προτείνει να θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΠΑΕ και ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

Άκουσε τον Κωνσταντακόπουλο του ΚΙΝΑΛ να λέει ότι είναι θέμα αξιοπρέπειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο να μη διαιτητεύουν ξένοι διαιτητές.

Άκουσε τον μαχητικό συντοπίτη του, Μ. Συντυχάκη, του ΚΚΕ να ζητεί την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αθλητισμό, την κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού, να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από το Στοίχημα και να μεταφερθούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Άκουσε τον Μπούμπα της Ελληνικής Λύσης με την στεντόρεια φωνή να ρωτά γιατί αναβλήθηκαν τέσσερις φορές οι εκλογές της ΕΠΣ Σερρών και να προετείνει διαβούλευση με τους παρουσιαστές τηλεοπτικών αθλητικών εκπομπών.

Άκουσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ να λέει ότι συμφωνεί σε πολλά από όσα αναφέρει η ολιστική μελέτη, αλλά όχι σε όλα, ούτε να δεσμεύεται για την ψήφισή της.

Και τέλος άκουσε τον εκπρόσωπο της UEFA να λέει ότι η ολιστική μελέτη έχει φύση σύστασης και ότι επαφείεται στην ΕΠΟ η ψήφισή, βάζοντας παράλληλα μέσα στο κοινοβούλιο θέμα διατάξεων του αθλητικού νόμου, που ως ένα βαθμό συγκρούονται με το αυτοδιοίκητο και πρέπει να συζητηθούν.

Εν ολίγοις, ο υφυπουργός Αθλητισμού, άκουσε όλα όσα δεν ήθελε/περίμενε ν΄ ακούσει ή με άλλα λόγια, η συζήτηση δεν πήρε την πορεία και δεν είχε κατάληξη που θα επιθυμούσε.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων, παρότι αναγνώρισαν τα θετικά που υπάρχουν στην ολιστική μελέτη, πρόταξαν τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή του δικού τους πολιτικού προγράμματος, ενώ από την πλευρά του ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν δόθηκε καμία δέσμευση αλλά κατέστη σαφές ότι ο χαρακτήρας της “υποχρεωτικότητας” και του “μονόδρομου” που επιχείρησε να παρουσιάσει ο υφυπουργός στην πρωτολογία του ως προς την εφαρμογή της ολιστικής μελέτης από την ΕΠΟ, αποτελεί θέση του Αυγενάκη και κανενός άλλου εκ των συμμετεχόντων.

Γι’ αυτό στη δευτερολογία του ο υφυπουργός, αντιλαμβανόμενος το ανεπιτυχές του αποτελέσματος, χαρακτήρισε ευχολόγια τις προτάσεις του Λούκα Νίκολα, εξέφρασε την μη ικανοποίησή του για την απουσία του Ζαγοράκη από την αίθουσα και κατέληξε λέγοντας ότι από όσα ακούστηκαν δεν έγινε πιο πλούσιος.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή