«Καλώ τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν, η Λεπέν είναι κίνδυνος»

Print Friendly, PDF & Email

Μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν και ο Λιλιάν Τουράμ τάχθηκε υπέρ του Εμμανουέλ Μαρόν ενόψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας «κίνδυνο» την Μαρίν Λεπέν.

«O Μακρόν και η Λεπέν δεν είναι το ίδιο. Δεν καταλαβαίνω εκείνους που δεν θα πάνε ψηφίσουν την Κυριακή θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα τούς είναι αδιάφορο. Στην πολιτική είναι σημαντικό να υπερασπίζεις τις ιδέες σου, αλλά κάποιες φορές με τις ιδέες αυτές δεν συμφωνεί η πλειοψηφία. Δεν γίνεται πάντοτε να φτάνεις στο τελικό, για να το πω με όρους ποδοσφαιρικούς. Καλώ τους Γάλλους να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον Μακρόν παρότι εγώ δεν τον ψήφισα στον πρώτο γύρο. Διότι αν η ακροδεξιά φτάσει στην εξουσία τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για όλους.

Το Εθνικό Μέτωπο αντιμετωπίζεται σαν ένα κόμμα όπως τα άλλα, αλλά δεν είναι. Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν τη Λεπέν στον πρώτο γύρο. Πολλοί λευκοί Γάλλοι ανησυχούν όσο και εγώ. Αλλά ακόμα περισσότερο ανησυχούν οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι μαύροι. Για αυτούς ο φόβος που προκαλεί το ενδεχόμενο να φτάσει η Λεπέν στο προεδρικό Μέγαρο δεν είναι θεωρητικός. Είναι πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε στην Corriere della Serra ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και συμπλήρωσε:

«Από το 2002 όταν ο Σιράκ νίκησε τον πατέρα Λεπέν με 82% τα υπόλοιπα κόμματα επιδιώκουν να έχουν στον δεύτερο γύρο ακροδεξιό αντίπαλο γιατί θεωρούν ότι έτσι έχουν εξασφαλισμένη τη νίκη. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι διότι πολλοί συνηθίζουν στην ιδέα.

Για εμένα η πολιτική είναι το χτίσιμο ενός συλλογικού “εμείς”. Η Λεπέν στηρίζει τον προεκλογικό της αγώνα στην αντίθεση του “εμείς” απέναντι σε “αυτούς”. Οι οπαδοί της φωνάζουν “On est chez nous! ” (αυτό είναι το σπίτι μας) και βλέπουν τους “άλλους” ως απειλή. Ανάμεσα σε αυτούς τους “άλλους” αισθάνομαι ότι περιλαμβάνομαι και εγώ διότι είμαι μαύρος. “Μα εσύ είσαι Γάλλος” μου λένε κάποιοι. Ναι αλλά όταν ανεβαίνω στο λεωφορείο τι βλέπουν σε εμένα οι περισσότεροι ρωτώ; Εναν Γάλλο ή έναν ξένο;».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή