Νικολαϊδης: ΕΠΟ και Λίγκα δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

Print Friendly, PDF & Email

O πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, μίλησε για το θέμα της οπαδικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” αναφέρθηκε στις δράσεις που πρέπει να γίνουν για να εξαλειφθεί η οπαδική βία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αγγλία , ενώ αναφέρθηκε και στη φετινή ΑΕΚ.

Μεταξύ άλλων είπε

Γιατί όλες οι κυβερνήσεις, μέχρι τώρα, δεν πήραν μέτρα;

 

Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ποδόσφαιρο. Το μόνο που απασχολούσε την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το πως θα έχει καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των ομάδων οι οποίοι είναι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας.

Ποια η γνώμη σου για το νομοσχέδιο εναντίον οπαδικής βίας;

Πολλά από αυτά που διάβασα και από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από το υφυπουργείο Αθλητισμού είναι προς την σωστή κατεύθυνση και κάποια όχι. Στόχος δεν πρέπει να είναι το να κλείσουμε τους συνδέσμους, αλλά να τους βοηθήσουμε να λειτουργούν σωστά. Για να εξαλείψουμε την οπαδική βία πρέπει να γνωρίζουμε από που προέρχεται, ποιο είναι το προφίλ αυτών που την ασκούν. Έχοντας την γνώση μπορούμε να δράσουμε προληπτικά. Στην πρόληψη πρέπει να ρίξουμε το κύριο βάρος όχι στην καταστολή. Από που «τροφοδοτούνται» όλοι αυτοί; Κάποιοι είναι κακοποιά στοιχεία και πρέπει να απομονωθούν. Κάποιοι άλλοι τροφοδοτούνται από τον τρόπο που εκφράζονται δημοσιογράφοι και παράγοντες ομάδων, κυρίως στα social media. Εδώ πρέπει να μπούνε κάποια όρια γιατί πολλοί ίσως και εν αγνοία τους παράγουν βία και μίσος. Τι έκανε και τι κάνει η ΕΠΟ κα η Λίγκα; Τίποτα. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να πάρουν την πρωτοβουλία και να ασχοληθούν σοβαρά με την οπαδική βία σε συνεργασία βέβαια με την Πολιτεία και όχι για παράδειγμα να μοιράζουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις σε χούλιγκανς στα επίσημα των γηπέδων τους.

Και πως γίνεται όλα αυτά τα «δολοφονικά» εργαλεία να μπαίνουν στα γήπεδα; Ποιος ευθύνεται για τον έλεγχο;

Εδώ συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Όλα αυτά τα χρόνια τον σωματικό έλεγχο στις θύρες των γηπέδων τον κάνει ουσιαστικά η αστυνομία. Σε περίπτωση που περάσουν μέσα στο γήπεδο καπνογόνα, φωτοβολίδες κτλ τιμωρείται η ομάδα η οποία δεν έχει καμία ευθύνη για τον έλεγχο.  Επίσης υπάρχει η περίπτωση να κρύβουν όλα αυτά τα δολοφονικά εργαλεία στο γήπεδο από την προηγούμενη μέρα. Εδώ φυσικά η ευθύνη είναι της ομάδας που περιφρουρεί το γήπεδο. Το πλαίσιο μπορεί να γίνει ξεκάθαρο. Η ευθύνη για τον έλεγχο των φιλάθλων κατά την είσοδό τους πρέπει να είναι αποκλειστικά των ομάδων και για την ρίψη αντικειμένων, την ποινική ευθύνη να έχουν και οι υπεύθυνοι ασφαλείας των ΠΑΕ.

Μα έτσι και με αυτή την άθλια εικόνα δεν εκπίπτει το «προιόν», δεν χάνουν λεφτά;

Σωστά μιλάτε εσείς αλλά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο το οικονομικό μοντέλο είναι στημένο λάθος. Το κύριο έσοδο των περισσοτέρων ομάδων είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα με στόχους την βελτίωση της ποιότητας του πρωταθλήματος, την εμπιστοσύνη των φιλάθλων, την βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, την εξάλειψη της βίας κ.α.

Γιατί τόσοι ξένοι ποδοσφαιριστές;

Γιατί είναι κάτι άμεσο και φθηνό. Προτιμούν να αγοράσουν οι μικρότερες ομάδες νέους φθηνούς ξένους από το να παράξουν ταλέντα στις ακαδημίες τους. Είναι και αυτό μέρος του προβληματικού Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να επιβάλλουν νόμο Θάτσερ;

Η Θάτσερ ήταν αυτή που πήρε την απόφαση. Το όλο σχέδιο για την εξάλειψη της βίας από τα Αγγλικά γήπεδα στηρίχτηκε στην έκθεση του δικαστή Τέιλορ. Φανταστείτε ότι η Θάτσερ είχε προτείνει να μπούνε ηλεκτροφόρα κάγκελα μεταξύ φιλάθλων και αγωνιστικού χώρου και ο Λόρδος Τέιλορ το ακριβώς αντίθετο, να μην υπάρχουν δηλαδή καθόλου κάγκελα και αυτό έγινε. Δεν ξέρω, εύχομαι να μην περιμένουμε το δικό μας Χέιζελ για να πάρουμε αποφάσεις.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή