Ορφανός: ”Οι εκλογές στην ομοσπονδία έχουν ενδιαφέρον για την επιρροή στην διαιτησία”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ”Metropolis 95,5” αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει στο ποδόσφαιρο η πανδημία του κορωνοϊού και σχολίασε τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο ποδόσφαιρο η πανδημία του κορωνοϊού: «Με αφορμή τις μεταγραφές διαβάσατε και ένα σχόλιο του Γιώργου Σαββίδη. Θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Τα νούμερα που ξέραμε τελείωσαν. Όλες οι ομάδες διαπίστωσαν ότι με μία μικρή αλλαγή στον σχεδιασμό μπορούν να καταρρεύσουν. Αν δείτε τους προϋπολογισμούς των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων είναι υπό κατάρρευση, επειδή δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα που περίμεναν, κυρίως, από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Αυτό που συνέβη θα τους οδηγήσει όλους να χαμηλώσουν τις αμοιβές. Η Ελλάδα είναι χειρότερα, γιατί οι ομάδες είναι καθαρά εξαρτημένες από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Δεν περιμένουν εδώ τόσο από τον κόσμο, αν εξαιρέσεις τους μεγάλους, οι υπόλοιπες ομάδες έχουν από 500 μέχρι 2.000 οπαδούς. Η ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ ήδη στέλνει το πρώτο μήνυμα. Αν δεν ήμασταν προσαρμοσμένοι ο καθένας να παρακολουθήσει μία ομάδαμ θα προτιμούσαμε να δούμε άλλα πρωταθλήματα. Χωρίς κόσμο, βλέπετε, στην Μπουντεσλίγκα το θέαμα είναι εκπληκτικό. Η γερμανική λίγκα λειτουργεί βάσει σχεδιασμού, δεν ξέρω ποιοι θα ακολουθήσουν, αλλά οι Γερμανοί σίγουρα είναι μπροστά. Το πλεονέκτημά τους ήταν πάντα η οργάνωση. Δεν διακινούν, βέβαια, τα ίδια χρήματα όπως η Αγγλία, αλλά αυτή η οργάνωση τους δίνει ένα πλεονέκτημα».

Στη συνέχεια η κουβέντα πήγε στις  εκλογές της ΕΠΟ: «Εδώ ασχολούμαστε πως θα βγάλει ο ένας τα μάτια του άλλου. Είδατε χθες στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ με την Μπάγερν, στο τέλος, έφυγαν αγκαλιασμένοι από το γήπεδο γιατί έχουν κοινό στόχο πως θα εισπράξουν ένα κομμάτι από το θέαμα. Εδώ πυροβολούμε ο ένας τον άλλον. Είναι φτωχή αυτή η αντίληψη.

Ο ανταγωνισμός προς τα πάνω θα βελτιώσει το προϊόν. Εμμέσως απαντώ και για τις εκλογές της ΕΠΟ. Αν βγάλω τον δικό μου άνθρωπο, τι θα κερδίσω; Εγώ, όταν ήμουν Υφυπουργός, είχα άποψη επειδή ήξερα και δεν μπορούσαν να μου υποστηρίξουν πράγματα που γνώριζα. Δεν είναι τίποτα τρομακτικό, αρκεί αυτό που θα επιλέξουν να έχει στόχο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Εγώ, επειδή έχω καλή φιλική σχέση με τον Βαγγέλη Γραμμένο, θα του έλεγα να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες. Η άποψή μου είναι ότι για να αποφύγουμε τις επιρροές που φτάνουν στα πρόσωπα, πρέπει να διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Τότε, στον εκλογικό νόμο που είχε ψηφιστεί κάθε δέκα σωματεία μπορούσαν να έχουν ένα εκπρόσωπο στη συνέλευση.

Οι θεσμοί εκείνο που θέλουν είναι να μην χάσουν τα κεκτημένα τους. Ποια είναι; Οι ψηφοφόροι τους. Η ΕΠΟ είναι ένας ψηφοφόρος. Αν η Πολιτεία κάνει κάτι σωστό, δεν θα την αφήσουν την ΕΠΟ. Στην ουσία και η ανακοίνωση τι λέει; Βρείτε τα. Επειδή είπαμε και για τα θέματα της διαιτησίας, αυτό είναι το κύριο σημείο. Γι’ αυτό οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον. Αλλιώς θα ενδιέφερε μόνο η εθνική ομάδα και αυτοί που προετοιμάζουν την επόμενη γενιά. Έχει σημασία η επιρροή στην διαιτησία. Εγώ έπαιζα πριν 30 χρόνια και ακόμη και τώρα κοιτάζουμε τον διαιτητή. Γινόταν τηλέφωνο από το βράδυ ποιος μας παίζει. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι Έλληνες διαιτητές έχουν εξυπνάδα και γνώσεις, αλλά φοβούνται την επιρροή».

Κατέληξε λέγοντας: «Δυστυχώς για να αποκτήσει γήπεδο στην Ελλάδα μία ομάδα πρέπει να έρθει σε 40 επαφές με την εξουσία. Στο εξωτερικό λένε θα βρω χρηματοδότη, πρώτα. Εγώ τότε είχα πάει σε γήπεδα, όπως το Allianz Arena, είχα δει την νοοτροπία τους, τι περιέχουν μέσα και πως τους φέρνουν εισόδημα. Η φιλοσοφία θα πρέπει να κατευθυνθεί εκεί».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή