Ψυχρολουσία Πλακιωτάκη με τη δήλωση εφοπλιστή Λασκαρίδη στο ντοκιμαντέρ «Black Trail»: «Οι πλοιοκτήτες μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό»

Print Friendly, PDF & Email

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης με την συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Black Trail» για τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC).

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, η δημοσιογραφική ομάδα ρώτησε τον υπουργό κατά πόσο ελληνική είναι η ναυτιλία της Ελλάδας. Ο υπουργός απάντησε «100% ελληνική» και τότε οι δημοσιογράφοι του έδειξαν ένα απόσπασμα των δηλώσεων του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος διέψευσε τον ισχυρισμό του υπουργού, με απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο:

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό. Μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Με εμφανή αμηχανία ο υπουργός απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία» και πως «το ελληνικό θαύμα υπήρχε, και εξακολουθεί να υπάρχει, μια μεγάλη συνέργεια μεταξύ της κυβέρνησης, των πλοιοκτητών και των ναυτικών».

Συγκεκριμένα διημήφθη ο παρακάτω διάλογος:

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό που κάνουμε τη συνέντευξη μαζί σας διότι είστε ο αρμόδιος υπουργός για τη Ναυτιλία…

Πλακιωτάκης: Ο πιο σημαντικός

Ο ποιος;

Ο πιο σημαντικός υπουργός για την ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο

Ναι…

Τουλάχιστον στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής…

Βεβαίως και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο (σ.σ. εννοεί της καταπολέμησης της). Βεβαίως λαμβάνουμε μέτρα και εκπονούμε πολιτικές χωρίς καμία απόδειξη. Εντάξει είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτός είναι ένας βέβαιος στόχος για όλους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το χώρο (σ.σ. εννοεί της ναυτιλίας). Αλλά έχουμε κάποια απόδειξη αν τέτοιες πολιτικές θα μειώσουν εν τέλει τις εκπομπές;

Είδαμε τη λίστα των συμβούλων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) και συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική επιτροπή του IMO και σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχουν στενούς δεσμούς με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να έχετε εκπροσώπους από περιβαλλοντικά κινήματα, ειδικούς επιστήμονες…

Μιλάμε για τη ναυτιλία τώρα, άρα δε καταλαβαίνω την ερώτηση…

Η ερώτηση είναι ότι εφόσον υπάρχει το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής…

Εννοώ ότι αυτή η επιτροπή αφορά ζητήματα ναυτιλίας…

Όχι μιλάμε για τη περιβαλλοντική επιτροπή…

Ναι πρόκειται για περιβαλλοντική επιτροπή που ασχολείται ειδικά με θέματα ναυτιλίας άρα ποιο είναι το ερώτημα; Ο ΙΜΟ είναι ο παγκόσμιος ρυθμιστής των ναυτιλιακών ζητημάτων και πολιτικών, οπότε είναι προφανές πως η αντιπροσωπεία μας πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που εμπλέκονται με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Ο ΙΜΟ είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη ναυτιλία.

(…)

Πόσο ελληνική είναι η ελληνική ναυτιλία;

100%

Θα θέλαμε να σας δείξουμε κάτι, είναι μια συνέντευξη που κάναμε με τον κ. Λασκαρίδη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη

Α ναι τον Πάνο

(στο σημείο αυτό πηγαίνουν ένα tablet και προβάλλουν στον κ. Πλακιωτάκη βίντεο όπου ο εφοπλιστής δίνει συνέντευξη)

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την μήνιν συνεργάτη του υπουργού, που διαμαρτυρήθηκε επειδή «δεν αρνηθήκαμε να απαντήσουμε σε καμία από τις ερωτήσεις που μας στείλατε», κατηγορώντας τους πως επιχείρησαν να ντροπιάσουν τον υπουργό, «βγαίνοντας εκτός σεναρίου».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες, με τη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού δικτύου δημοσιογράφων Reporters United.

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή