Στη Διεθνή Εκστρατεία Απομάκρυνσης των Πυρηνικών Όπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Print Friendly, PDF & Email

Στη Διεθνή Εκστρατεία Απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2017, μία κίνηση η οποία μπορεί να θεωρηθεί αν μη τι άλλο έκπληξη, καθώς ως επικρατέστεροι προκρίνονταν ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αντιθέτως, η επιτροπή επέλεξε να απονείμει το Νόμπελ σε μία διεθνή ομάδα η οποία εργάζεται για την προώθηση της εφαρμογής της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. (ICAN)

Η εκστρατεία, η οποία βοήθησε στην επίτευξη της συνθήκης, ξεκίνησε το 2007 και σήμερα αριθμεί 468 οργανώσεις – εταίρους σε 101 χώρες.

Η συνθήκη είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει ακόμη συμβολική, επειδή το κείμενο μποϊκοτάρουν οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστπάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα), που διαθέτουν συνολικά περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.

Εξάλλου η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει προς το παρόν περιορισμένη επειδή θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.

«Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει. Η δουλειά δεν θα έχει τελειώσει όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπέατρις Φιν που διευθύνει την ICAN.

Η πρόσφατη αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι γι’ αυτήν ένα «σήμα συναγερμού».

«Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο κυριολεκτικά στο τέλος του», δήλωσε η Φιν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή