Γιαννουδάκης: “Η μετάκληση ξένων διαιτητών είναι τροχοπέδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία”

Print Friendly, PDF & Email

Ο βετεράνος διεθνής ρέφερι Βαγγέλης Γιαννακουδάκης παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ» και μίλησε για τις διαφορές της διαιτησίας όταν σφύριζε αυτός με σήμερα.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

Ποια ήταν η πιο δύσκολη έδρα για να διευθύνετε παιχνίδι, είτε από τον κόσμο είτε από την ατμόσφαιρα;

Δύσκολες και εύκολες έδρες δεν υπήρχαν. Υπήρχε τότε μεγάλη πίεση μερίδας του Τύπου που ασχολείτο με τους διαιτητές αλλά και με δηλώσεις παραγόντων πριν και μετά τον αγώνα. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια. Οι διαιτητές παίζουν πιο ελεύθερα. Έχει βοηθήσει και το VAR που και αυτό μερικές φορές κάνει λάθη. Φαντάσου το ανθρώπινο μάτι του διαιτητή…

Περιγράψτε μας λίγο και τις εμπειρίες από διεθνείς αγώνες. Ήταν πιο πειθαρχημένοι οι ξένοι παίκτες;

Στην Ευρώπη ήταν πειθαρχημένες οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές. Δεν αντιμετώπισα προβλήματα. Ούτε ο ξένος αθλητικός Τύπος ασχολείται με τη διαιτησία όπως εδώ. Με πολύ μικρά γράμματα ήταν τα ονόματα των διαιτητών. Αν και είχα διευθύνει με επιτυχία δέκα διεθνή παιχνίδια, με «αποκεφάλισε» η τότε διοίκηση της ΕΠΟ. Ήμουν το θύμα, χωρίς να φταίω, της κόντρας που είχε η ΕΠΟ με την ΕΠΣ Πειραιώς, η οποία πήγαζε και από πολιτικές σκοπιμότητες.

Πόσο δύσκολο ήταν τότε το έργο των διαιτητών, χωρίς VAR όπως σήμερα, χωρίς βίντεο, για να δουν τα τυχόν λάθη που έκαναν;

Πιστεύω ότι οι παλιές γενιές των διαιτητών αδικήθηκαν από την απουσία της τηλεόρασης και του VAR. Σήμερα τα πράγματα εξελίχθηκαν. Έχει καλυτερέψει η νοοτροπία ομάδων, ποδοσφαιριστών και παραγόντων. Όμως η μετάκληση ξένων διαιτητών είναι τροχοπέδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτό. Ελπίζω να είναι προσωρινή. Για να έχουμε καλό ποδόσφαιρο, πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των ξένων παικτών και να αξιολογηθούν τα ταλέντα που υπάρχουν. Το ίδιο και στη διαιτησία. Να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά που έχουν ικανότητες να εξελιχθούν. Όμως πρέπει να έχουμε υπομονή. Να τους δώσουμε ευκαιρίες. Θα κάνουν και λάθη. Όμως κάποια στιγμή θα ωριμάσουν.

Το VAR θα βοηθήσει; Και αυτό που γίνεται με την ανάλυση των φάσεων στις αθλητικές εκπομπές κατόπιν εορτής είναι σωστό;

Το VAR οπωσδήποτε βοηθάει μέχρι τώρα. Βέβαια κάποιες «ψιλές» φάσεις και αυτό δεν τις βλέπει. Φανταστείτε σήμερα επτά διαιτητές σε αγώνα και κάποιες φορές το VAR δεν τα «βλέπει» όλα. Οι τρεις διαιτητές, δηλαδή ο ρέφερι με τους επόπτες που ήταν τότε, στα δικά μου χρόνια, είχαν πολύ δύσκολο έργο. Τώρα υπάρχει χρόνος με το VAR ο διαιτητής να δει τα λάθη, ενώ πριν ήθελες δευτερόλεπτα να αποφασίσεις. Η ανάλυση των φάσεων στην τηλεόραση είναι μια πρωτοβουλία των καναλιών και κανένας δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Να αναλάβει πρωτοβουλίες η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και με ειδικούς αναλυτές να ερμηνεύει τις φάσεις των αγώνων αλλά και να διδάσκει κανονισμούς στο φίλαθλο κοινό. Γιατί η άγνοια δημιουργεί προβλήματα στους φιλάθλους αλλά και στις ομάδες.
«Έκανα άριστη διαιτησία στον αγώνα μπαράζ»

Διευθύνατε έναν πολυσυζητημένο αγώνα μπαράζ, αυτόν του Πανιωνίου με τον ΠΑΣ Γιάννινα το 1984 στο Αλκαζάρ της Λάρισας, για το ποια ομάδα θα παραμείνει στην Α’ Εθνική. Πόσο δύσκολο ήταν το δικό σας έργο σε ματς που κρίθηκε η κατηγορία;

Η διαιτησία κρίθηκε άριστη από τους παρατηρητές και το σύνολο του αθλητικού και πολιτικού Τύπου. Ο αγώνας κατάταξης στη Λάρισα μεταδόθηκε από την τηλεόραση και τον είδε πολύς κόσμος. Πιστεύω ότι παίχτηκε καλό, αθλητικό και καθαρό ποδόσφαιρο που κρίθηκε στην παράταση και θέλω τώρα, έστω και αν πέρασαν από τότε 36 χρόνια, να συγχαρώ τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων που αγωνίστηκαν και είχαν άριστη συμπεριφορά. Σήμερα με πολλούς από αυτούς είμαι φίλος. Να συγχαρώ και τις διοικήσεις των ομάδων που δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε για τον ορισμό μου ούτε για τον αγώνα. Οι Γιαννιώτες που ήταν πάρα πολλοί στη Λάρισα πικράθηκαν από τον υποβιβασμό και δεν είχαν θέμα με τη διαιτησία. Ο ΠΑΣ είναι ιστορική ομάδα, παρακολούθησα τα πρώτα βήματά του ως φοιτητής και διαιτητής στα Γιάννινα. Έβλεπα και αγώνες του. Γι’ αυτό δεν χάθηκε, όπως έγινε με άλλες ομάδες. Από σεβασμό δεν αναφέρω τα ονόματά τους. Οι Ηπειρώτες αγαπούν την πατρίδα τους αλλά και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτή η ομάδα πάντα θα είναι ψηλά γιατί έχει κόσμο.

Σας πέρασε η ιδέα να μη διευθύνετε το μπαράζ, επειδή ξεκινήσατε τη διαιτητική καριέρα σας από τα Γιάννινα;

Νομίζω δεν είχα πρόβλημα να σφυρίξω για τον λόγο που αναφέρετε. Η κλήρωση έγινε από τον πίνακα των επτά διεθνών διαιτητών και ο κανονισμός ήταν αυστηρός για να δηλώσεις κώλυμα. Έπρεπε να υπάρχει σοβαρότατος λόγος, όπως ατύχημα, νοσηλεία σε νοσοκομείο, για να δηλώσεις κώλυμα.

Δεχθήκατε πιέσεις ή παρεμβάσεις για αυτό το παιχνίδι;

Καμία απολύτως παρέμβαση δεν έγινε και δεν μου ασκήθηκε καμία πίεση. Είναι προς τιμήν και των δύο ομάδων αυτό. Τρεις ημέρες πριν από το παιχνίδι πήγαμε σε ξενοδοχείο του Βόλου, το οποίο δεν γνώριζαν ούτε οι οικογένειές μας. Ως άνθρωπος στενοχωρήθηκα που υποβιβάστηκε τότε ο ΠΑΣ, γιατί έζησα στα Γιάννινα και έφυγα το 1977 με τις καλύτερες αναμνήσεις. Ο κόσμος με αγάπησε και με εκτίμησε. Όμως άλλο το συναίσθημα και άλλο η διαιτησία. Είμαι υπερήφανος που μεγάλωσα με τέτοιες αρχές και πιστεύω ακόμη και σήμερα, το 2020, στα εβδομήντα πέντε μου χρόνια, υπάρχει μια πανελλήνια αποδοχή στο πρόσωπό μου, ως εκπαιδευτικού και διαιτητή. Έφτιαξα ένα όνομα με αγώνες, προσπάθειες, γιατί αγαπούσα και αγαπώ το άθλημα, τους νέους και τα παιδιά. Και δεν ήταν ίσιος ο δρόμος. Υπήρξαν αδικίες, τιμωρίες, διαγραφές από τους πίνακες. Σήμερα εξακολουθώ να παίζω και να προσφέρω στα παιδιά με προβλήματα, είμαι εθελοντής στον Σύλλογο «Πίστη».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή