“Δεν μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, αν δεν συμφωνήσει η ίδια”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, στην εισήγησή του στη ΓΣ της ΕΠΟ αναφέρθηκε στο χρονικό της απόφασης για εκλογές στην Ομοσπονδία μέσα στον Ιούλιο αλλά και στην κεντρική απόφαση της κυβέρνησης να τις μεταθέσει το φθινόπωρο, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ να τονίζει μεταξύ άλλων ότι πρακτικά πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Αναλυτικά η εισήγηση του Βαγγέλη Γραμμένου:

«Όπως γνωρίζετε, μεταξύ ΕΠΟ-FIFA-UEFA και Υφυπουργού Αθλητισμού συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στη Νιόν στις 12.12.2019 οι εκλογές της Ε.Π.Ο. να διεξαχθούν στα τέλη Ιουλίου 2020. Η παραπάνω συμφωνία επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση των 4 ΠΑΕ-ΕΠΟ-FIFA-UEFA και Υφυπουργού Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22.01.2020.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συμφωνία αυτή και τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τον μήνα Ιούλιο είναι α. η αποχώρηση των ειδικών FIFA-UEFA στις 31.07.2020, β. η νέα διοίκηση που θα προκύψει να σχεδιάσει τη νέα αγωνιστική περίοδο με ό,τι περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της (κανονισμοί, νέα ΚΕΔ, προϋπολογισμός), κάτι το οποίο είναι σωστό και δίκαιο. Άλλωστε και οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία αυτή ευεργετική για το ποδόσφαιρο.

Στο συμφωνηθέν αυτό πλαίσιο, η ΕΠΟ απέστειλε προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού την από 26.02.2020 επιστολή της, με την οποία ζήτησε την τροποποίηση του Ν.2725/99, ώστε να γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο του 2020. Όρισε μάλιστα και την καταστατική της ΓΣ στις 27.03.2020, την επαναπροσδιόρισε, λόγω των γνωστών απαγορεύσεων εξαιτίας του κορονοϊού για τις 10.04.2020 και στη συνέχεια την προσδιόρισε για σήμερα. Παράλληλα, στις 08.05.2020 απέστειλε εκ νέου επιστολή ζητώντας να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Νόμου.

Σε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη δεν έλαβα απάντηση για το επίμαχο θέμα των εκλογών. Εν συνεχεία ενημερώθηκα προφορικώς από τον κ. Αυγενάκη ότι η μη διεξαγωγή των εκλογών κατά τον μήνα Ιούλιο είναι κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, συνδέοντας το ζήτημα των εκλογών με τη μελέτη που αναμένεται από FIFA-UEFA για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο στο πλαίσιο της υπογραφής του γνωστού συνυποσχετικού, αλλά και των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Όμως το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ ουδεμία σχέση είχε και ουδέποτε συνδέθηκε με το θέμα της υπογραφής του συνυποσχετικού. Ήταν μια ξεχωριστή συμφωνία.

Ενημέρωσα, όπως είχα υποχρέωση, τις διεθνείς ομοσπονδίες για την υπαναχώρηση από τα συμπεφωνημένα, οι οποίες απάντησαν με επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύθηκε από την ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ, τηρώντας τα συμπεφωνημένα, όρισε για σήμερα την καταστατική ΓΣ, ζητώντας από το σώμα την έγκριση των προτεινομένων διατάξεων του καταστατικού, ώστε να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να δηλώνει προς τα ΜΜΕ ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και μάλιστα επικαλείται την ψήφιση νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο εκλογής των οργάνων των Ομοσπονδιών.

Με απλά λόγια λέει ότι πρόθεση είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό όμως, κατά δήλωση των αξιωματούχων της FIFA και της UEFA δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν το αποδεχθεί η ΓΣ της ΕΠΟ, διότι θεωρείται αθέμιτη παρέμβαση στο εσωτερικό της ΕΠΟ και κάθε τέτοια απόπειρα οδηγεί σε σοβαρότατες συνέπειες για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, όπως οι ίδιες οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει».

Στη δευτερολογία του, ο Βαγγέλης Γραμμένος ξεκαθάρισε εκ νέου πως οι εκλογές της Ομοσπονδίας θα έπρεπε να γίνουν το καλοκαίρι, πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν και όχι το φθινόπωρο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης.

«Δεν πρέπει να κάνει μία διοίκηση τον σχεδιασμό της; Δεν πρέπει μία διοίκηση να μη δεσμευτεί από αποφάσεις προηγούμενης διοίκησης; Πόσο θεμιτό είναι αυτό; Υπάρχει κανείς μέσος νους που θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτή την παγιωμένη θέση και στην Ευρώπη, να γίνονται δηλαδή οι εκλογές της διοίκησης πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Οσο για το αν υπήρξε εντολή των FIFA και UEFA για εκλογές μέσα στο 2020, ο πρόεδρος της ΕΠΟ τόνισε: “Υπάρχει προτροπή της FIFA και όχι εντολή για εκλογές τη φετινή χρονιά”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή