Κοντονής: “Οι δημοσιογράφοι που με κατηγορούσαν για παρέμβαση στο ποδόσφαιρο ζητούν σήμερα από τον υπουργό να παρέμβει”!

Print Friendly, PDF & Email

Στην «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τέως υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και μίλησε για τη σχέση που είχε με την ΕΠΟ όντας υφυπουργός αθλητισμού και τις αλλαγές που επέφερε στη διαιτησία:

Για το ότι κατηγορήθηκε για ανάμειξη στα θέματα της διαιτησίας: «Τότε είχα κατηγορηθεί αλλά μάλλον εκ των υστέρων έχω επαινεθεί. Δεν δέχτηκα την παραβίαση μιας ρητής συμφωνίας μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, της ΕΠΟ και της FIFA. Ήταν μία καθαρή συμφωνία και αυτή η τότε διοίκηση της ΕΠΟ προσπάθησε να τη νοθεύσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτώ αυτό. Μου κάνει εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια, που είμαι και εκτός πολιτικής, δημοσιογράφοι οι οποίοι τότε με κατηγορούσαν και μου επιτίθονταν με σφοδρότητα για αυτήν την δήθεν παρέμβαση, σήμερα ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό και να λένε ότι “αφού το έκανε ο Κοντονής γιατί δεν το κάνετε κι εσείς;”. Η απόλυτη τρέλα! Αν δεν έπαιρναν εντολές από προέδρους ομάδων, θα έγραφαν αυτά τα πράγματα; Και τότε και σήμερα».

Για το ότι συνεχίζεται η διεθνής επιτροπεία στη διαιτησία και τι πέτυχε ο ίδιος: «Αυτό που τότε ήθελα να ξεκινήσει να γίνεται, και σε αυτό βρήκα και τη σύμφωνη γνώμη της UEFA και της FIFA, είναι ότι μπορούν να έρθουν ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η έλευση των ξένων διαιτητών, που ήταν μια πρωτοβουλία την οποία είχα πάρει εγώ, τότε η ΕΠΟ δεν ήθελε καν να το ακούσει. Μάλιστα, η τότε διοίκησή της διετείνετο δημοσίως ότι αυτό απαγορεύεται. Σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον αείμνηστο εκπρόσωπο της FIFA, τον κ. Κουτσοκούμνη, μου είπαν ότι δεν απαγορεύεται καθόλου, μπορούμε να βρούμε και να στείλουμε ξένους διαιτητές στην Ελλάδα. Γι αυτό είχε ξεκινήσει τότε η συζήτηση για τους ξένους διαιτητές για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που τελικά διαιτήτευσε ο κ. Σιδηρόπουλος με την ομάδα του. Ποιο ήταν το καλό της έλευσης των ξένων διαιτητών;

Οι ξένοι διαιτητές και με την εφαρμογή του συστήματος του VAR δεν έχουν κανέναν λόγο να ευνοήσουν ή να μην ευνοήσουν κάποιον πέραν του γεγονότος ότι κατά τεκμήριο ήταν και παραμένουν καλύτεροι διαιτητές από τους Έλληνες, είναι σε καλύτερο επίπεδο. Σε μία σύνοδο υπουργών αθλητισμού στο Λουξεμβούργο όπου είχε προσκληθεί να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της FIFA, ο κ. Ινφαντίνο, του είχα πει ότι μετά από τόσα χρόνια που επικρατεί αυτή η αθλιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και που πρέπει να παίρνει διαβατήριο και βίζα ένας διαιτητής για να σφυρίξει σε συγκεκριμένο αγώνα, να μην περιμένει ότι από τη στιγμή που αποκατασταθεί η νομιμότητα και η κανονικότητα ότι αυτοί οι διαιτητές θα γίνουν καλύτεροι.

Διότι ένας διαιτητής ο οποίος δεν έχει το κίνητρο να γίνει καλύτερος αλλά να έχει καλές σχέσεις με ορισμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες ή να είναι στο apparat της ΕΠΟ, δεν βελτιώνεται, μένει μέτριος. Γι αυτό είχαμε και αυτό το επίπεδο διαιτησίας. Μου είπε ότι έχω δίκιο. Και στην αρχή αυτοί οι άνθρωποι δεν πίστευαν αυτά που τους έλεγα όταν είχα πάει για πρώτη φορά στη Νιόν τον Μάρτιο του 2015 και συναντήθηκα με Πλατινί, Ινφαντίνο και Θεοδωρίδη και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Θέλω να πω ότι ο κ. Θεοδωρίδης ήταν ο κρίσιμος άνθρωπος ο οποίος βοήθησε τότε την κυβέρνηση να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα για την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Το τονίζω δημόσια γιατί του οφείλω αυτή τη δημόσια αναγνώριση. Βοήθησε όσο κανείς άλλος και ο κ. Θεοδωρίδης και ο αείμνηστος ο κ. Κουτσοκούμνης.

Μπορώ να πω ότι κατάλαβα στον δρόμο πώς λειτουργούν οι σχέσεις των διεθνών ομοσπονδιών με τις εθνικές ομοσπονδίες. Υπάρχουν κάποια στεγανά και αυτά τα στεγανά ήθελα να σπάσω από την πρώτη στιγμή και για αυτό πήγα αυτοπροσώπως και τους εξέθεσα την κατάσταση και τους είπα τι πρόκειται να κάνω. Και με συμφωνία με τη FIFA και την UEFA προχωρήσαμε στη νομοθέτηση του πρώτου νόμου το 2015 και μετά των μέτρων των οποίων πήραμε. Υπήρξε ένα θέμα αντισυνταγματικότητας για τον νόμο του Μαΐου του 2015 για την πάταξη της βίας.

Αλλά το διοικητικό εφετείο έκρινε ότι είναι απολύτως συνταγματικός ο νόμος. Και αυτός και για τα μέτρα που είχαμε πάρει με τον διορισμό των αθλητικών δικαστών στα όργανα του ποδοσφαίρου, και για τη δυνατότητα του υπουργού Αθλητισμού να επεμβαίνει και να επιβάλλει ποινές και πρόστιμα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή