Ολόκληρη η αναφορά της “ολιστικής μελέτης” στην οργάνωση και λειτουργία της διαιτησίας ποδοσφαίρου

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
Print Friendly, PDF & Email

   Γράφει:  Ο  Ι. Τσίγκας* –

Η αντιγραφή του τμήματος του κειμένου που αφορά την Διαιτησία της Ολιστικής Μελέτης, αποσκοπεί στην ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου ατόμου, όπως προβλέπεται στο έγγραφο της FIFA και UEFA.

ΜΕΡΟΣ 1

Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπογράφτηκε στις 25/02/2020 από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον Αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ. Σκοπός της Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.

 

Η  Ανεξαρτησία της Ελληνικής Διαιτησίας, στηρίζεται στους κανονισμούς Διαιτησίας, που συνετάγησαν υπό την καθοδήγηση της FIFA και UEFA και περιέχονται στην ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, την οποία συμφώνησαν να ισχύει για την Διαιτησία Ποδοσφαίρου, οι ανωτέρω ποδοσφαιρικές Αρχές με την Ελληνική Κυβέρνηση.

              ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

   ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

1/ Δικαιώματα και υποχρεώσεις Διαιτητών Αγώνα 2/ Αναδιάρθρωση κατηγοριών των Διαιτητών 3/ Αναπρο-σαρμογή πινάκων κατάταξης Διαιτητών 4/ κατάργηση τελών και πληρωμών στις ΕΠΣ 5/ Αξιολόγηση επιδό-σεων  6/ δημιουργία ακαδημίας Διαιτητών 7/ Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και κατάρτισης 8/ πρόγραμμα για τα ταλέντα και την καθοδήγηση. –

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:  α/ Η διαιτησία είναι ένας από  τους πιο ευαίσθητους τομείς του Ποδοσφαίρου β/ Λόγω της

ευαισθησίας της διαιτησίας προσδιορίστηκαν με την σύμβαση της UEFA οι εξής ανάγκες:

1/ Προώθηση του ρόλου των αξιωματούχων (Διαιτητών) του αγώνα καθώς και των ειδικών διαιτητών στο ποδόσφαιρο τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνή

2/ Βελτίωση της ποιότητας των υπαλλήλων (Διαιτητών) του αγώνα και των ειδικών διαιτητών σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, για να ενσωματώσουν τους ειδικούς κανόνες που αποσκοπούν στην τυποποίηση και την ενίσχυση του καθεστώτος και της εκπαίδευσης ται το νομικό και επαγγελματικό καθεστώς των υπαλλήλων (Διαιτητών) του αγώνα και να διασφαλίζεται ότι οι οργανώσεις διαιτησίας εντός της ΕΠΟ παραμένουν ανεπηρέαστες από άλλους φορείς, όπως κυβερνήσεις, πρωταθλήματα αγώνα (Διαιτητές) και συλλόγους.

3/ Αναγνωρίζεται ο ουσιαστικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι αξιωματούχοι (Διαιτητές) του αγώνα και οι ειδικοί διαιτητές στο ποδόσφαιρο, προκειμένου να διατηρηθεί η αξία του «ευ αγωνίζεσθε»  και να προστατευθούν τόσο οι παίκτες όσο και το παιχνίδι.

4/ να διατηρείται και να βελτιώνεται η διαιτησία από το επίπεδο βάσης προς τα επάνω όπου είναι δυνατόν.

5/ Αναγνωρίζεται η ευθύνη της ΕΠΟ να διορίζει αξιόπιστους και κατάλληλα καταρτισμένους αξιωμα-τούχους αγώνων και ειδικούς διαιτητές για τις διοργανώσεις της και τα προγράμματα εκπαίδευσης και ανά-πτυξης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ  ΤΗΣ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

1/ Είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη να είναι οι διαιτητές ανεξάρτητοι.

2/ Η  CRC=(ΚΕΔ) και η ΤΕΔ/ΕΠΣ πρέπει  να είναι εντελώς ανεξάρτητες, τόσο πρακτικά όσο και τεχνικά από όλους τους άλλους παράγοντες του Ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των ΕΠΣ, των πρωταθλημάτων, των συλλόγων και των πολιτικών φορέων.

3/ η ανωτέρω επιτροπές πρέπει να ενεργούν  αυτόνομα κατά την σύνταξη ,την έγκριση και την εφαρμογή κανονισμών Διαιτησίας, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με την κατάταξη, την προα-γωγή, τον υποβιβασμό, τον αποκλεισμό και την  ανάπτυξη των διαιτητών.

4/ Η διάταξη που είναι  – μοναδική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο –   η οποία λέγεται ότι υπάρχει σε  κάποιους κανονισμούς διαιτησίας   και που απαιτούν  από τους διαιτητές να καταβάλουν ένα ποσοστό των τελών εμφάνισή τους σε παιχνίδια της ΕΠΣ έχει αποσυρθεί.

5/  Η διάταξη αυτή δημιούργησε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ανεξαρ-τησία των Διαιτητών, καθώς και για ηθικούς λόγους .

6/ Η FIFA και  η UEFA υποστηρίζουν  σθεναρά την κατάργηση της υποχρέωσης των διαιτητών να καταβάλλουν ένα ποσοστό των αμοιβών τους στην ΕΠΣ .

7/ Αυτό θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία των Διαιτητών στην Ελλάδα.

                                                               ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ  (ΚΕΔ)

Σε πρώτη φάση στην ΚΕΔ διορίστηκαν ξένοι εμπειρογνώμονες της FIFA και UEFA για να βοηθήσουν  στην αναδιάρθρωση του τμήματος Διαιτησίας της ΕΠΟ να αμβλύνουν την ένταση γύρω από την Διαιτησία, να κάνουν αναθεώρηση της δομής Διαιτησίας , την οργάνωση των στρατηγικών και των προγραμμάτων της ΕΠΟ για όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού όπως ορίζεται στους κανονισμούς της FIFA και τη σύμβαση διαι-τητών της UEFA για τη διοργάνωση της Διαιτησίας στην ΕΠΟ μέλος της FIFA και UEFA . 

Η ΚΕΔ πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής δομής σύνδεσης με αποκλειστική ευθύνη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαιτησία στο έδαφος της ΕΠΟ ώστε να είναι αυτά πλήρως και απολύτως ανεξάρτητα από  τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τις ΕΠΣ και την κυβέρνηση.

Η νεοδιορισθείσα  ΚΕΔ αναθεώρησε και τροποποίησε τους κανονισμούς διαιτησίας της ΕΠΟ και εργάστηκε για τη συνολική δομή της διαιτησίας και της ανάπτυξης διαιτητών στη χώρα. Επιπλέον η ΚΕΔ έχει το  δικαίωμα να υποβάλλει υποθέσεις δυσφημιστικών ή αμφιλεγόμενων δηλώσεων κατά των μελών της στον Εισαγγελέα Ποδοσφαίρου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔ πρέπει να παρίσταται στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ ιδίως κάθε φορά που στην  ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται  θέμα σχετικό με την διαιτησία. Η ΚΕΔ είναι η υψηλότερη επιτροπή διαιτητών στην Ελλάδα. Είναι υπεύθυνη για τον διορισμό διαιτητών στα τρία κορυφαία πρωταθλήματα καθώς και για την προώθηση των διαιτητών, τον υποβιβασμό και την εκπαίδευση.

Κάθε ΕΠΣ έχει τη δική της επιτροπή διαιτητών που διαχειρίζεται τους διορισμούς διαιτητών, την προώθηση, τον υποβιβασμό και την εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο. Στη νέα δομή της ΕΠΟ επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, όπως και της  Ένωση Διαιτητών.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΔ

Η ΚΕΔ/ΕΠΟ πρέπει να διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό και να είναι πλήρως υπεύθυνη για τη διαχείρισή του. Ο προϋπολογισμός πρέπει να καλύπτει τα τέλη αγώνων των υπαλλήλων, τα ταξίδια, τη διαμονή, τις δραστηριότητες και άλλα έξοδα. Οι μισθοί των μελών της ΚΕΔ, του διευθυντή της ακαδημίας, του προπονητή φυσικής κατάστασης και των υπαλλήλων του τμήματος διαιτησίας πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το τμήμα λειτουργεί υπό την εποπτεία του προέδρου της ΚΕΔ.

Οι δραστηριότητες δημιουργίας εισοδήματος για τους διαιτητές να διερευνηθούν περαιτέρω. Οι χορηγίες ΚΙΤ ή και οι συμφωνίες με ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαμονής, θα συνεισφέρουν ένα σημαντικό ποσό στη συνολική επιτροπή διαιτητών και στον προϋπολογισμό του τμήματος. Ως κατευθυντήρια γραμμή, για τις δραστηριότητες των ακαδημιών για σεμινάρια, γραπτές εξετάσεις, δοκιμασίες φυσικής κατάστασης ,εκπαίδευση και ανάπτυξη, και επιδόματα εκπαιδευτών πρέπει να είναι περίπου το 10% του συνολικού προϋπο-λογισμού διαιτησίας, καθώς και του ποσού της Σύμβασης της UEFA .

Η  ΔΟΜΗ ΤΗΣ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Η δομή της  Διαιτησίας στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της FIFA και της UEFA. Ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω εξελίξεις και τροποποιήσεις με βάση την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελ-λάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των διαιτητών σε όλα τα επίπεδα.

Οι κατηγορίες των διαιτητών είναι οι εξής:

1/  οι άνδρες διαιτητές χωρίζονται στις κατηγορίες Α)  C6 , C5 , C4  για τις τοπικές κατηγορίες, και η ΕΔ/ΕΠΣ έχει την αρμοδιότητα ορισμού τους και Β/  C4 Advanced , C3 , C2 , C1 για τις Εθνι-κές κατηγορίες, και η ΚΕΔ/ΕΠΟ έχει την αρμοδιότητα ορισμού τους

2/ Οι άνδρες βοηθοί διαιτητές χωρίζο-νται στις κατηγορίες ARC1 , ARC2 , kai ARC3 .

3/ Οι γυναίκες διαιτητές και βοηθοί διαιτητές μπορούν να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε από τις ανωτέρω κατηγορίες.

4/ Οι γυναίκες διαιτητές και βοηθοί διαι-τητές, χωρίζονται επίσης στις κατηγορίες WomC1 και WomC2 για τους Εθνικούς αγώνες γυναικών

5/ Οι αρσενικές κατηγορίες C6, C5 και C4 εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιτροπών διαιτητών της ΕΠΣ.

6/ To CRC=(ΚΕΔ) είναι υπεύθυνο για το διορισμό, την προώθηση, τον υποβιβασμό και την εκπαίδευση των διαι-τητών στην κατηγορία C4 Advanced  και άνω  ( C3, C2 kai C1 ).  Η δομή αυτή είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα που ορίζονται στους κανονισμούς της FIFA και UEFA. Οι κανονισμοί της CRC=(ΚΕΔ) (βλέπε παράρ-τημα 6 ) περιγράφουν λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες αλλά και τις διαδικασίες που αφορούν τις διάφορες κατηγορίες διαιτητών, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής και του υποβιβασμού.

ΒΙΑ  ΚΑΙ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΩΝ  ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ   

    Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουν κατάλληλες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των διαιτητών με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές. ΄Εχουν αναφερθεί πολλά σωματικά και βίαια επεισόδια σε βάρος των διαιτητών τα τελευταία χρόνια χωρίς να έχουν ληφθεί πραγματικά μέτρα (είτε από την ΕΠΟ είτε από το κράτος) για την προστασία των διαιτητών  ή  την καταδίκη των υπευθύνων. Οι επιθέ-σεις σε διαιτητές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Οι δυσφημιστικές, καταχρηστικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις σχετικά με τους διαιτητές από αξιωματούχους του συλλόγου, μέσα ενημέρωσης και υποστηρικτές αυτών είναι καθημερινό φαινόμενο, για τα οποία δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο.

Τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των διαιτητών θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των διαιτητών και στη βελτίωση των επιδόσεών τους στον   χώρο. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί πολλές απειλές κατά των διαιτητών που έχουν οριστεί για συγκεκριμένους αγώνες, είτε πριν είτε μετά, στους σχετικούς αγώνες. Αυτά τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται εμπιστευτικά και κατάλληλα από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να προστατεύεται η ασφάλεια (σημαντικότατο) και η ακεραιότητα της Διαιτησίας.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των δικαστικών υποθέσεων κατά της ΚΕΔ και των αξιωματούχων αγώνων, που έχουν ασκηθεί από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού παιδιάς, ο διαιτητής έχει πλήρη εξουσία να επιβάλει τους 17 κανό-νες παιδιάς. Οι αποφάσεις τους είναι οριστικές και δεν υπόκεινται σε έφεση. Το ποδόσφαιρο θεωρείται ένα ταχέως εξελισσόμενο παιχνίδι και οι διαιτητές εύλογα δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν λάθη κρίσης, παραλείψεις  ή  κενά. Ο διαιτητής έχει καθήκον να φροντίζει για τα σωστά και το επίπεδο της φροντίδας να είναι λογικό σε όλες τις περιπτώσεις. Απαιτείται νομοθεσία που θα προστατεύει τους αξιωματούχους (διαιτητές) των αγώνων και δεν θα ασκούνται αγωγές σχετικά με αθλητικά λάθη στον αγώνα. Οι αξιωμα-τούχοι (διαιτητές) των αγώνων δεν θα θέλουν να αναλάβουν τη διαιτησία οποιουδήποτε αγώνα εάν υπάρχει συνεχής απειλή αγωγών για αποφάσεις που λαμβάνονται στο γήπεδο.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Από τότε που διορίστηκαν ξένοι εμπειρογνώμονες στη ΚΕΔ έγιναν πολλές τροποποιήσεις στους κανο-νισμούς διαιτησίας της ΕΠΟ. Οι κανονισμοί διαιτησίας όπως αναφέρονται από τη FIFA και UEFA με επίσημες επιστολές που αποστέλλονται στην  ΕΠΟ πρέπει να συντάσσονται αποκλειστικά από την ΚΕΔ. Επίσης πρέπει να υποβάλλονται μόνο στην εκτελεστική και σε άλλα όργανα για ενημέρωση και έγκριση. Αυτή

η διαδικασία ενισχύει την ανεξαρτησία της διαιτησίας από οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό όργανο ή ενδιαφερόμενο. Οι τροποποιήσεις των κανονισμών διαιτησίας έγιναν υπό την καθοδήγηση εμπειρογνω-μόνων της FIFA και της UEFA και αφορούν τα εξής θέματα:

1/  Δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπαλλήλων του αγώνα

2/ Αναδιάρθρωση των κατηγοριών των διαιτητών

3/ Αναπροσαρμογή των πινάκων κατάταξης των διαιτητών

4/ Την κατάργηση των πληρωμών των τελών από τις αποζημιώσεις των διαιτητών στις ΕΠΣ

5/ Νέα διαδικασία αξιολόγησης των επιδόσεων

6/ Δημιουργία Ακαδημίας διαιτητών

7/ Δημιουργία Εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και κατάρτισης 8/ Εφαρμογή Προγράμματος ταλέντων και καθοδήγησης.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Η Ανάπτυξη των διαιτητών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στο σύνολό του. Οι ειδικοί της FIFA και της UEFA έχουν σχεδιάσει και ξεκινήσει προγράμματα εξέλιξης των διαιτητών στην Ελλάδα. Τα σχέ-δια αυτά θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Το γενικό σχέδιο στρατηγικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης 2020 – 2024 για την διαιτησία πρέπει να σχεδιασθεί για την ανάπτυξη της Διαιτησίας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της διαιτησίας, αποσκοπεί στη βελ-τίωση της διαιτησίας σε όλες τις ΕΠΣ και στην ΕΠΟ. Η διάρκεια είναι έως και πέντε σεζόν (από Δεκέμβριο

Του 2020 έως το  EURO UEFA 2024 στη Γερμανία). Σκοπός της παρούσας παρέμβασης για το Master Plan Στρατηγικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Διαιτησίας είναι να καταστεί δυνατή η κορυφή των δέκα κορυφαίων διαιτητών της Ελλάδας το 2024.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  

Σύμφωνα με τους κανονισμούς διαιτησίας της ΕΠΟ, η ΚΕΔ είναι υπεύθυνη για : 1/ την τεχνική, σωματική και πνευματική προετοιμασία των διαιτητών, των βοηθών διαιτητών και των παρατηρητών διαιτητών.

2/ το Εθνικό πρόγραμμα κατάρτισης και εξέλιξης της σταδιοδρομίας των διαιτητών, των βοηθών διαιτητών, των Παρατηρητών και των εκπαιδευτών

3/ για τα προγράμματα εγγραφής ,ένταξης και ανίχνευσης διαιτητών, στήριξης και προώθησης διεθνών διαιτητών, εκπαίδευσης και βελτίωσης των διαιτητών.

4/ ανάπτυξη και διατήρηση πλατφόρμας εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης για συμπληρωματική και συνεχή κατάρτιση.

5/ προώθηση και οργάνωση δραστηριοτήτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

6/ συντονισμός εκπαιδευτικών μαθημάτων για διαιτητές, παρατηρητές και εκπαιδευτές με την ΕΔ/ΕΠΣ

7/ διοργάνωση μαθημάτων κατάρ-τισης εκπαιδευτών διαιτητών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Το Εθνικό πρόγραμμα κατάρτισης (ΝΤΡ) αποσκοπεί στη δημιουργία κέντρων κατάρτισης για τους διαιτητές ποδοσφαίρου σε όλες τις ΕΠΣ, παρέχοντας εξειδικευμένη εποπτεία με φυσική, τεχνική και όπου είναι δυνα-τον, ψυχολογική προετοιμασία των διαιτητών. Ο κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι : 1/ τη δημιουργία κέντρων κατάρτισης για τους διαιτητές ποδοσφαίρου στις ΕΠΣ  2/ προώθηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμέ-νου σχεδίου κατάρτισης σε (τεχνική, σωματική και πνευματική προετοιμασία) σε εθνικό επίπεδο υπό τον συντονισμό της ακαδημίας της ΚΕΔ.

                                        ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΩΝ

Το Εθνικό ελπιδοφόρο πρόγραμμα ταλέντων και μεντόρων θα περιλαμβάνει δραστηριότητες core της

UEFA και θα λειτουργεί σε δύο επίπεδα (προηγμένα και ελίτ ) και θα έχει τους ακόλουθους στόχους:

1/ να εντοπίζονται και να επιλέγονται διαιτητές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. 2/ προώθηση της ενίσχυσης των τεχνικών, σωματικών και διανοητικών επιδόσεων των διαιτητών. 3/ να συνοδεύουν να ενθαρρύνουν και να αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής, ώστε οι διαιτητές να μπορούν να κατανοούν και να προσαρμόζονται με μεγαλύτερη επιτυχία στο δυναμικό πλαίσιο της διαιτησίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΙΑΙΤΗΤΩΝ

Όπως και άλλοι σημαντικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου, όπως οι παίκτες, οι προπονητές και οι σύλλογοι, Οι διαιτητές χρειάζονται μια ισχυρή ΕΝΩΣΗ για να προστατεύσουν αυτούς και τα συμφέροντά τους, καθώς και να τους εκπροσωπήσουν στα όργανα λήψης αποφάσεων ποδοσφαίρου.

Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ πρέπει να έχει επαρκή εκπροσώπηση και δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο της ΕΠΟ. Θα πρέπει να εκπροσωπείται στις επιτροπές της ΕΠΟ, σε άλλες επιτροπές και σε οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό όργανο που λαμβάνει από-φάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.  Επί πλέον να είναι σε θέση να υποβάλλει υποθέσεις δυσφημιστικών ή αμφιλεγόμενων δηλώσεων κατά των μελών της στον πειθαρχικό εισαγγελέα ποδοσφαί-ρου. Στη νέα δομή της ΕΠΟ επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, όπως και της Ένωσης Διαιτητών.

Γενική Συνέλευση ΕΠΟ & Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021

-Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων.

-Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου.
-Ισχυρότατη σύσταση για συμμετοχή και των:
Α) Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών
Β) Ποδόσφαιρο Γυναικών
Γ) Διαιτητές
Δ) Προπονητές
Ε) Ποδόσφαιρο Άμμου
με επαναπροσδιορισμό της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής

ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ  –  ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πρέπει να γίνουν τα παρακάτω μελλοντικά βήματα από 2020 έως 2024 :

1/ Διασφάλιση ότι η ΚΕΔ/ΕΠΟ και οι διαιτητές ΕΠΣ είναι εντελώς ανεξάρτητοι από ενδιαφερόμενους για το Ποδόσφαιρο

2/ Ανάπτυξη του γενικού στρατηγικού σχεδίου εκπαίδευσης κι ανάπτυξης  3/ Δημιουργία ισχυρής Ενωσης Διαιτητών

3/ έναρξη κατάλληλων συζητήσεων σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των διαιτητών με όλους τους αρμόδιους φορείς και αρχές

4/ να προτείνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία των υπαλλήλων να υπόκεινται σε αγωγές σχετικά με τα αθλητικά λάθη.

5/ Συνέχιση και ανάπτυξη του προγράμματος των εθνικών κέντρων κατάρτισης. Συνέχιση και ανάπτυξη του εθνικού ελπιδοφόρου προγράμματος ταλέντων  και μεντόρων.

 

 * Η αντιγραφή του τμήματος της ολιστικής μελέτης που αφορά την διαιτησία έγινε από τον Ιωάννη Τσίγκα παλαίμαχο διαιτητή του Σ.Δ.Π. Αργολίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή