Online Haters: Ποιοι είναι οι ανώνυμοι υβριστές του διαδικτύου;

Print Friendly, PDF & Email

Το 2017 οι επιτυχημένες πολυεθνικές πριν κάνουν οποιαδήποτε μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τα σχόλια των haters, κάνουν αυτό που στη γλώσσα τους λέγεται “social media crisis” στρατηγικές. Ποιοι είναι οι haters και τι πραγματικά θέλουν από τη διαδικτυακή ζωή μας;

Ο Νορβηγός κινηματογραφιστής Kyrre Lien ξεκίνησε την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2014 να ερευνά το φαινόμενο των online haters. Προσπάθησε να βρει τους τοξικούς σχολιαστές του διαδικτύου γιατί “διάβαζα τα γεμάτα μίσος και άγνοια σχόλια στα διάφορα ειδησεογραφικά site και έπαθα εμμονή με το θέμα.

Προσπάθησα να βρω τους ανθρώπους που άφηναν αυτά τα σχόλια για να καταλάβω το λόγο που οδηγήθηκαν σε αυτά. Παραδόξως αρκετοί είναι καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας με παιδιά και οικογένειες που σε πρώτο επίπεδο φαίνονται καλοσυνάτοι. Δεν συνάδει αυτό το προφίλ με τα φαρμακερά μισανθρωπίστικα σχόλιά τους. Χρειάστηκε να περάσω τρία χρόνια ζώντας με τους πιο διάσημους/δημοφιλείς υβριστές του διαδικτύου για να καταλήξω στην ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ μου “The Internet Warriors” δηλώνει ο δημιουργός στον Guardian. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, γνώρισε ρατσιστές, ομοφοβικούς, σεξιστές και μισογύνηδες.

Οι μισοί αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν στην έρευνά του. “Έγινα κάτι σαν ανακριτής για να καταλάβω τα κίνητρα και τους λόγους που απλοί άνθρωποι οδηγήθηκαν σε τόσο τοξικά σχόλια” αναφέρει ο Kyrre Lien. Τα συμπεράσματα του ντοκιμαντερίστα ήταν αναμενόμενα: “οι περισσότεροι των haters αισθάνονται μοναξιά, θεωρούν ότι η κοινωνία τους ξεπέρασε ή τους εξοστράκισε, κάποιοι έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό ή είναι θύματα bullying στην εργασία τους.
Κατέληξε ωστόσο ότι οι haters δεν έχουν αμετάβλητες απόψεις, μπορούν να αλλάξουν αν δεν τους αγνοούμε ή υποκριθούμε ότι δεν υπάρχουν. Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους”. Ορμώμενοι από αυτό το ντοκιμαντέρ ρωτήσαμε μια αναγνωρίσιμη ηθοποιό που έχει υποστεί διαδικτυακό τρολάρισμα και hating posts, μια ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και ένα social media expert την άποψή τους πάνω στο φαινόμενο του online hating που και στην Ελλάδα ζει και θριαμβεύει.

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου της ιστοσελίδα protothema.gr πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή