Ποιος θ’ αποφασίσει για τον Κλάτενμπεργκ; Οι κανονισμοί της ΕΠΟ, ο ρόλος των FIFA/UEFA και η καταγραφή δυνάμεων

Print Friendly, PDF & Email

Mετά τη χθεσινή απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΠΑΕ της SL1 για την παραμονή του Κλάτενμπεργκ το “παιχνίδι” παίζεται με ανοιχτά χαρτιά.

ΑΕΚ και Μπαλτάκος συγκροτούν το “αντι-Κλάτενμπεργκ” μέτωπο.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και οι υπόλοιπες ομάδες της Super League, πλην Βόλου, είναι υπέρ της παραμονής του Άγγλου, όπως επίσης και ο Λ. Αυγενάκης.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος που δεν πήρε θέση στη χθεσινή συζήτηση στο συνεταιρισμό και επιφυλάχθηκε, όμως η στάση του θ’ αποτελέσει βαρόμετρο.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θ’ αποφασίσει για τον Κλάτενμπεργκ.

Υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία παρουσιάζει το SoccerPlus.

To πρώτο σενάριο είναι η απόφαση για τον Κλάτενμπεργκ να ληφθεί κατόπιν παρέμβασης των FIFA/UEFA.

Yπενθυμίζεται ότι από το 2016 και μετά οι υπερεθνικοί οργανισμοί είτε διορίζουν τον πρόεδρο της ΚΕΔ, είτε έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής του.

Η παράταση της θητείας του Περέιρα το καλοκαίρι του 2019 έγινε κατόπιν απόφασης των FIFA/UEFA, που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ και οδήγησε σχεδόν τα μισά μέλη της σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αλλά και η εκλογή του Κλάτενμπεργκ το καλοκαίρι του 2020 έγινε με τρόπο που υπέδειξαν οι FIFA/UEFA, ήτοι να ψηφίσουν οι big-4 δύο υποδεικνυόμενα από αυτές (τις FIFA/UEFA) πρόσωπα, το ένα εκ των οποίων ήταν ο Κλάτενμπεργκ.

Ο ρόλος της ΕΠΟ τότε ήταν να οργανώσει τις διαδικασίες χωρίς να μετέχει στη ψηφοφορία.

Την εκ νέου εμπλοκή των FIFA/UEFA επιθυμεί η Super League, που ήδη τις ενημέρωσε για τις αποφάσεις που έλαβε για την επαγγελματική διαιτησία και την παραμονή του Κλάτενμπεργκ.

Το δεύτερο σενάριο είναι ν’ αποφασίσει η ΕΠΟ χωρίς την ανάμειξη των FIFA/UEFA.

Σε αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τ. Μπαλτάκος, θα πρέπει να προτείνει πρόσωπο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και να ζητήσει τη συμφωνία της. Στη συνέχεια το θέμα θα πάει στην εκτελεστική επιτροπή, που θα λάβει τη σχετική απόφαση.

Το καταστατικό αναφέρει τα εξής:

Στο δεύτερο σενάριο, το “αντι – Κλάτενμπεργκ μέτωπο” είναι ισχυρότερο, ωστόσο καθοριστική για το αποτέλεσμα θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η στάση του ΠΑΟΚ.

Επιχειρώντας, έστω και μια κάποιο ρίσκο,  μια καταγραφή δυνάμεων επί των μελών της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με βάση το ως άνω διαχωρισμό, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα μέλη της ως εξής:

Κατά της παραμονής Κλάτενμπεργκ: ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΑΝΙΗΛ,ΚΟΣΜΑΣ

Υπέρ της παραμονής Κλάτενμπεργκ: ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΚΑΡΑΠΑΠΑΣ, ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΡΗΣ

Αδιευκρίνιστη ψήφος: ΧΑΤΖΗΣΑΡΟΓΛΟΥ,ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ, ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ, ΜΑΚΡΥΝΙΩΤΗΣ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή