Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην ολομέλεια για το αθλητικό νομοσχέδιο

Print Friendly, PDF & Email

Αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης υπήρξαν στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη):
«Η προσπάθεια όλο και μεγαλύτερου κρατικού ελέγχου μέσω ενός νομοθετήματος δημιουργεί ένα χαώδες απροσπέλαστο νομοθετικό τοπίο. Δεν γίνεται να αλλάξετε σελίδα με κρατισμό και ιδεοληψία.

Το αθλητικό νομοσχέδιο έχει ήδη αποδομηθεί από την ανακοίνωση της ΕΟΕ που σας λέει να το πάρετε το πίσω».

Για τη βία: «Δεν έχετε τρόπο να καταπολεμήσετε τη βία, ούτε το οπαδικό κατεστημένο. Σας καλούμε να νομοθετήσετε κλειστούς ομίλους φιλάθλων όπως συμβαίνει στο εξωτερικό».

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού: «Είναι ομολογία αποτυχίας ότι αντικαθιστάτε την υφιστάμενη αρχή. Πώς εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία όταν η ΕΕΑ επιχορηγείται από το κράτος και όταν τα μέλη του ΔΣ διορίζονται και παύονται από τον υπουργό. Σύριζα και ανεξάρτητες είναι αρχές έννοιες ασύμβατες.

Λέτε πως τα μέλη της ΕΕΑ δεν λαμβάνουν δεσμευτικές οδηγίες από κυβερνητικά ή διοικητικά όργανα, για ποια ανεξαρτησία λοιπόν συζητάτε; Μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες αλλά όχι δεσμευτικές; Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που θέλετε είναι ο απόλυτος έλεγχος της ΕΕΑ από τον υπουργό.

Επίσης η ΕΕΑ μετατρέπεται σε όργανο επιβολής προστίμου. Προτείνουμε τα πρόστιμα να επιστρέφονται, ένα μέρος απευθείας στις ομοσπονδίες και το υπόλοιπο μέσω της ΓΓΑ για να αξιοποιούνται προς την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Για τις ποσοστώσεις του φύλου: «Προβληματική η ποσόστωση. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχής γυναικών δεν θα μπορούν να εκλέγονται ΔΣ. Οδηγεί σε αδιέξοδα. Τι θα συμβεί αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες γυναικών ή είναι κατώτερες του πλαφόν. Μπορεί να οδηγηθούμε σε διοικούσα επιτροπή».

Για τις αρχαιρεσίες: «Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να είναι γνωστό πριν προκηρυχθούν εκλογές. Αν ισχύσει ο νόμος θα οδηγήσει σε περιπέτειες ενστάσεων».

Για τη ρύθμιση του 15% για τους μετόχους στοιχηματικών εταιριών: «Το νομοσχέδιο που φέρνετε δεν μπορεί να βγάλει τη ρετσινιά της εξυπηρέτησης, η τροποποίηση που φέρνετε ελευθερώνει από οποιαδήποτε κώλυμα συμμετοχής το ΔΣ των ΠΑΕ, ορίζοντας πλαφόν βασικού μετόχου σε στοιχηματική εταιρία το 15%. Δεν υπάρχει πια καμία απαγόρευση ενασχόλησης».

«Το νομοσχέδιο σας θίγεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός κατά κόρον και βάλλονται οι αθλητικοί σύλλογοι. Θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα αντί να λύσει».

Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ)
«Είναι μία νομοθετική προσπάθεια να ρυθμίσει την επιχειρηματική δράση που παράγει τη σήψη και την ασυδοσία.

Προτείνουμε τη μεταφορά των ΠΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από το στοίχημα.

Οι εγγυητικές επιστολές των ΠΑΕ δεν εξασφαλίζουν τους εργαζόμενους σε αυτές και τους αθλητές και τους προπονητές.

Στόχος σας είναι να ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό μερίδιο από την… μαρίδα και να μείνει μεγαλύτερο μερίδιο σε τους μεγάλους παίκτες.

Εχει ξεκινήσει η κουβέντα για την αναδιάρθρωση στη Σούπερ Λιγκ από πέρυσι με τη μείωση των ομάδων και τη διαχείριση των τηλεοπτικών συμβολαίων.

Για τις αρχαιρεσίες και τις ΓΣ των ομοσπονδιών, η απλή αναλογική ή η κατάργηση της εκπροσώπησης δια αντιπρόσωπου ή πληρεξουσίων είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όμως οι όποιες αγνές προθέσεις που ισχυρίζεται ότι έχει ο υπουργός καταρρέουν όταν εξαιρεί από όλη τη διαδικασία την ΕΠΟ, δηλαδή δύο μετρά και δύο σταθμά. Τα φαινόμενα που πάτε να αντιμετωπίσετε στις άλλες ομοσπονδίες δεν υπάρχουν στην ΕΠΟ;».

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Ενωση Κεντρώων)
«Εσείς επιδιώκετε να έχετε τον έλεγχο της ΕΕΑ, θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο, ακόμη και στο ποιος θα είναι μέλος εσείς θα το αποφασίζετε. Δεν θα έπρεπε να αφήνονται όλα σε υπουργικές διατάξεις και προεδρικά διατάγματα.

Οποιος πληρώνει παίζει, δεν γίνεται όταν κάποιος δεν είναι αδειοδοτημένος να μπορεί να συνεχίζει να παίζει αν μπορεί να πληρώνει το πρόστιμο.

Γιατί επιτρέπετε σε μετόχους στοιχηματικής εταιρίας με 15% να διοικούν μία αθλητική εταιρία;

Δεν υπήρξε καμία διόρθωση σε όσα ανέφεραν οι ομοσπονδίες ως αγκάθια. Χρησιμοποιείτε τον αθλητισμό για μικροκομματικά συμφέροντα»

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή