Οι 2 φάσεις στο Βόλος-ΟΣΦΠ που άναψαν φωτιά και οι 5 αλλαγές αποφάσεων λόγω VAR

Print Friendly, PDF & Email

Οι διαιτητικές αποφάσεις στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός Πειραιά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Σύμφωνα με τον Κώστα Ακρίδα κακώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του Σουντανί και κακώς δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων σε κράτημα στον Ελ Αραμπί.

Σε πέντε περιπτώσεις η χρήση του VAR, είτε με on field review, είτε μέσω του συστήματος ενδοεπιοινωνίας, βοήθησε στην αλλαγή της αρχικής απόφασης των διαιτητών, σύμφωνα με τους πρώην διαιτητές και κριτές του Master Ref, Ναούμ Μιντιούρη, Ηρακλή Τσίκινη και Κώστα Ακρίδα.

Συγκεκριμένα λόγω της χρήσης VAR:

-Δε μέτρησε ως οφσάιντ το γκολ του Φετφατζίδη, στο ΠΑΟ – Άρης, που αρχικά είχε μετρήσει και θα μπορούσε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα του αγώνα.

-Ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του Μπαράλες στον αγώνα Αστέρας – Ξάνθης, που αρχικά είχε μετρήσει.

-Στον ίδιο αγώνα καταλογίστηκε πέναλτι κατά των φιλοξενούμενων και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Τέρκι, ενώ αρχικά ο διαιτητής δεν είχε υποδείξει καμία παράβαση.

-Δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ για χέρι του Παπαγεωργίου, που αρχικά δεν είχε καταλογιστεί.

-Δόθηκε πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού στον αγώνα με τον ΟΦΗ, που αρχικά δεν είχε καταλογιστεί.

Αναλυτικά:

Αγώνας: Αστέρας Τρίπολης – Ξάνθη 5-0, Διαιτητής: Βρέσκας, Διαιτητής VAR: Σέζος, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Δύο αποφάσεις άλλαξαν έπειτα από χρήση του VAR.

Στο 60′ το γκολ του Μπαράλες, ενώ στην αρχή μετράει κανονικά, σωστά ακυρώνεται ως οφσάιντ μετά από επικοινωνία του διαιτητή με το VAR, καθώς ο παίκτης του Αστέρα ήταν εκτεθειμένος και ο α’ βοηθός Καρσιώτης δεν υπέδειξε την παράβαση.

Στο 90′ το πέναλτι που καταλόγίσε ο διαιτητής με on field review στο VAR για μαρκάρισμα του Τασουλή από τον Τέρκι, ήταν μια δύσκολη φάση. Αρχικά δεν καταλογίζεται η παράβαση από τον διαιτητή, ακόμα και στο VAR χρειάστηκαν πολλά Ρίπλεϊ για να δούν αν υπήρχε πέναλτι. Θεωρώ σωστά ο διαιτητής βλέποντας την φάση στο μόνιτορ του VAR καταλόγισε την παράβαση πέναλτι και στη συνέχεια απέβαλε τον Τέρκι με δεύτερη κίτρινη.

Βαθμολογία: 8.10

Αγώνας: Λαμία – ΑΕΚ 0-0, Διαιτητής: Σκουλάς, Διαιτητής VAR: Tζήλος, Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Στο 49′ μετά από την εκτέλεση πλαγίου η μπάλα έρχεται στην περιοχή της ΑΕΚ, ο Σίμοες προσπαθεί να γυρίσει την μπάλα στον τερματοφύλακά του, η μπάλα βρίσκει το χέρι του, δεν υπάρχει όμως πέναλτι και σωστά ο διαιτητής συνέχισε τον αγώνα, διότι η μπάλα προήλθε ύστερα από επαφή με το κεφάλι του Σιμόες.

Στο 71′ ο Αλμπάνης έχοντας την μπάλα στα πόδια του εισέρχεται στην περιοχή της Λαμίας, ο αμυντικός της Λαμίας, Ρόμανιτς, χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια του, το αριστερό μπροστά στο σώμα και το δεξί στην πλάτη του επιθετικού της ΑΕΚ, και με την φορά που έρχεται τον ρίχνει στο έδαφος. Υπάρχει παράβαση πέναλτι που δεν καταλόγισε ο διαιτητής. Δεν γνωρίζω την συνομιλία του VAR με τον διαιτητή για τον λόγο αυτό δεν παίρνω θέση. Λέω όμως ότι ο ρόλος του VAR είναι συμβουλευτικός στις αποφάσεις του διαιτητή. Την τελική απόφαση την παίρνει εκείνος και κατά την άποψή μου έπρεπε να πάει στο VAR να δει την φάση και να αποφασίσει.

Στο 79′ σε επίθεση της ΑΕΚ μέσα στην περιοχή της Λαμίας, o Λιβάγια στην προσπάθεια του να διεκδικήσει την μπάλα κρατάει από τον λαιμό τον τερματοφύλακα της Λαμίας και τον ρίχνει στο έδαφος χωρίς ο διαιτητήw να δώσει, όπως θα έπρεπε επιθετικό φάουλ.

Βαθμολογία: 7.90

Αγώνας: ΑΕΛ – Πανιώνιος 2-0, Διαιτητής: Γκορτσίλας, Διαιτητής VAR: Κομίνης, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 7ο λεπτό η ΑΕΛ ζήτησε ένα πέναλτι σε ανατροπή του Μπούστου από τον Γρίβα. Δεν υπάρχει όμως κάτι επιλήψιμο και σωστά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Στο 14′ ο διαιτητής δεν έδωσε καθαρό πέναλτι σε χέρι του αμυντικού του Πανιωνίου, Παπαγεωργίου. Ευτυχώς όμως στην περίπτωση αυτή το VAR βοήθησε, πήγε ο διαιτητής στο μόνιτορ και ορθά υπέδειξε την παράβαση.

Στο 27′ ο Οικονομίδης βρίσκει τον παίκτη της ΑΕΛ, Φατιόν στο κέντρο του γηπέδου όμως το πόδι το τραβάει δεν έχει πρόθεση να τον χτυπήσει. Για μένα η κόκκινη είναι αυστηρή, ίσως έπρεπε ο παίκτης να παρατηρηθεί με κίτρινη.

Στο 45′ σωστή η κιτρινη κάρτα στον Ουάρντα που έβγαλε την φανέλα του.

Στο 59′ ζήτησε πέναλτι η ΑΕΛ, σε χέρι στη μεγάλη περιοχή έγινε ένα σουτ από τον Ντάουντα η μπάλα χτύπησε στον Σταυρόπουλο και πήγε κόρνερ. Δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

Στο 88′ υπάρχει κράτημα στον Εμαννουηλίδη , γίνεται μαρκάρισμα έξω από την μεγάλη περιοχή και μέσα στην μεγάλη περιοχή τον πιάνει ο Μπάλλας από τον ώμο και τον πετάει κάτω. Είναι ανατροπή και πέναλτι, που δεν δόθηκαν.

Βαθμολογία: 7.80

Αγώνας: Παναιτωλικός – ΟΦΗ 2-0, Διαιτητής: Μανούχος, Διαιτητής VAR: Ζαχαριάδης, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Σ’ ένα παιχνίδι που οριακά ήταν να γίνει ή όχι, λόγω της βροχής και του κακού αγωνιστικού χώρου. Σε πολλά σημεία το γήπεδο ήταν ακατάλληλο. Εδώ να πούμε ότι για την ακατηλλότητα του γηπέδου ο μόνος υπεύθυνος είναι ο διαιτητής, ο οποίος αποφασίζει αν υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο. Είδαμε την μπάλα να κολλάει και να υπάρχει κινδυνος για τους παίκτες λόγω της ολισθηρότητας του αγωνιστικού χώρου.

Ο διαιτητής έκανε λάθος σε μια φάση στο πρώτο ημίχρονο όταν ενώ ο Μπαΐροβιτς έβγαινε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα, έδωσε επιθετικό φάουλ.

Οι κάρτες που έδωσε ήταν όλες σωστές.

Στο δεύτερο ημίχρονο στέκομαι στην φάση που δόθηκε πέναλτι στο 82′ με on field review του VAR. Σωστά δίνεται πέναλτι κατά του ΟΦΗ παρότι αρχικά ο διαιτητής δεν το καταλόγισε. Ναι μεν ξεκινάει το μαρκάρισμα του Μπαϊροβιτς, από τον Νάτσο, απέξω από την περιοχή, συνεχίζεται όμως μετά μέσα στην περιοχή με δεύτερη επαφή, τον τραβάει από την φανέλα, υπάρχει πέναλτι.

Επίσης είδαμε στο πρώτο ημίχρονο να μην είναι δυνατή η λειτουργία του VAR λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αν συνέβαινε κάτι σοβαρό στο πρώτο ημίχρονο πως θα μπορούσε να βοηθηθεί ο διαιτητής;

Βαθμολογία: 7.80

Αγώνας: Βόλος – Ολυμπιακός 0-0, Διαιτητής: Φωτιάς, Διαιτητής VAR: Ευαγγέλου, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 17ο λεπτό δεν υπάρχει οφσάιντ και το γκολ του Σουντανί είναι πεντακάθαρο. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού φεύγει από κανονική θέση, ο πρώτος βοηθός Φίλος σηκώνει την σημαία και σημειώνει οφσάιντ. Απορώ γιατί ο διαιτητής δεν πήγε στο VAR για on field review. Επικοινωνεί με το VAR και στη συνέχεια διατηρεί την απόφαση που είχε ληφθεί κατόπιν της υπόδειξης του α’ βοηθού. Θεωρώ ότι από την στιγμή που υπάρχει αμφισβήτηση ο διαιτητής πρέπει να πάει να δεί τη φάση.

Στο 45’+5′ Ο αμυντικός του Βόλου Φεράρι πιάνει τον επιθετικό του Ολυμπιακού Ελ Αραμπί από την μέση και δεν τον αφήνει να διεκδικήσει την μπάλα που είναι σε ακτίνα εντός της μεγάλης περιοχής. Ο διαιτητής πηγαίνει στο VAR κάνει on field review και διατηρεί την απόφασή του να μην δώσει πέναλτι. Είναι λάθος η απόφασή του, ήταν πέναλτι.

Στο 60′ σ’ ένα πέσιμο του Λοβέρα από ένα καθαρό κόψιμο της μπάλας από τον Τσίκα δεν υπάρχει τίποτα και σωστά αποφάσισε ο διαιτητής να μην υποδείξει παράβαση.

Στο 73′ σωστά δίνεται κίτρινη στον Γκαραβέλη για καθυστέρηση.

Στο 86′ καθαρό επιθετικό φάουλ του Γκερέρο σε σπρώξιμο σε αμυντικό του Βόλου το οποίο δεν δίνεται με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού.

Βαθμολογία: 7.00

Aγώνας: Παναθηναϊκός – Άρης 0-0, Διαιτητής: Διαμαντόπουλος, Διαιτητής VAR: Κουμπαράκης, Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Στο 62′ σωστά ακυρώνεται κατόπιν επικοινωνίας του διαιτητή με τον VAR το γκολ που πέτυχε ο Φετφατζίδης. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής βρίσκονταν τουλάχιστον δύο μέτρα μπροστά από τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού ενώ ο α’ βοηθός Κούλα Χασάν, δεν είχε την ίδια ευθεία με τους αμυντικούς προκειμένου να σηκώσει την σημαία στην αρχή της φάσης.

Στο 65′ στην σέντρα που επιχειρεί να κάνει ο Μακεντα η μπάλα βρίσκει σε χέρι αμυντικού του Άρη μέσα στην μεγάλη περιοχή, όμως το χέρι του αμυντικού βρίσκεται σε φυσική θέση και σωστά ο διαιτητής συνέχισε τον αγώνα.

Σε γενικές γραμμές καλή κρίνεται η διαιτησία του Διαμαντόπολου και της ομάδας του.

Βαθμολογία: 8.30

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή