Οι λάθος αποφάσεις του Παπαδόπουλου και οι διαιτητές που ξέρουν να εφαρμόζουν το VAR

Print Friendly, PDF & Email

Αρκετά προβλήματα αντιμετώπισε ο Παπαδόπουλος στο Καραϊσκάκη, στο ματς Ολυμπιακός – ΟΦΗ, καθώς σύμφωνα με τον κριτή του Master Ref, Κώστα Ακρίδα κακώς δεν υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στην πτώση του Σεμέδο και κακώς δεν απέβαλλε τον Κοροβέση για μαρκάρισμα στον Ποντένσε.

Αντίθετα, ο διεθνής διαιτητής έκρινε σωστά στη φάση του Σεμέδο με τον Φιγκεϊρέδο διότι όπως υποστηρίζει ο Κώστας Ακρίδας περισσότερο επιδιώκει την επαφή ο παίκτης του ΟΦΗ παρά τον ανατρέπει ο αμυντικός του Ολυμπιακού.

Από εκεί και πέρα ο Ηρακλής Τσίκινης έκρινε πως ο Ζαχαριάδης διαχειρίστηκε σωστά τον αγώνα ΑΕΚ – Βόλος. Παρότι ήταν μία δύσκολη αναμέτρηση με πολλές δύσκολες φάσεις δεν εντόπισε κάποιο πολύ σοβαρό λάθος.

Τέλος, το VAR έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα Παναιτωλικός – ΑΕΛ αφού το πρώτο γκολ της ΑΕΛ κατακυρώθηκε με τη συμβολή του μετά τη λάθος υπόδειξη του βοηθού Πάγκαλου για οφσάιντ.

Αναλυτικά

Αγώνας: Πανιώνιος-Αστέρας Τρ. 0-1, Διαιτητής: Κουτσιαύτης, Διαιτητής VAR: Τζοβάρας, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης.

«Καλή διαιτησία σε γενικές γραμμές από τον Κουτσιαύτη.

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε μία χρήση VAR για πτώση του Παπανικολάου στην περιοχή του Αστέρα Τρίπολης. Εξετάστηκε περίπτωση πέναλτι ωστόσο σωστά δεν δόθηκε κάτι για τον Πανιώνιο. Ο Κουτσιαύτης ούτως ή άλλως είχε δείξει παίζεται.

Στο 59’ υπάρχει ένα οριακό οφσάιντ του Αραμπούλι, το οποίο σωστά υποδείχθηκε από τον πρώτο βοηθό. Ο ίδιος όμως βοηθός στο 79’ δεν υπέδειξε το οφσάιντ του Τσιλούλη, ο οποίος πήρε το ριμπάουντ από την απόκρουση του τερματοφύλακα Παπαδόπουλου, όντας εκτεθειμένος.

Ο Κουτσιαύτης έκανε μόνο ένα λάθος στο φινάλε, όταν για την αψιμαχία που είχαν Καπίγια και Κόρμπος τους έδειξε κίτρινη κάρτα εκατέρωθεν. Για τον Κόρμπο ήταν η δεύτερη και αποβλήθηκε. Εκτιμώ πως ήταν υπερβολική η απόφαση του διαιτητή.

Βαθμολογία: 8,20

Αγώνας: ΠΑΟΚ-Λαμία 3-0, Διαιτητής: Φωτιάδης, Διαιτητής VAR: Σέζος, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης.

«Το σκορ διαμορφώθηκε από νωρίς επομένως δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο από πλευράς διαιτησίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Φωτιάδης δεν είχε καλή απόδοση. Αντιθέτως ήταν θετικός, ωστόσο υπέπεσε και σε ένα λάθος στη φάση που απέβαλε τον Τζανετόπουλο για μαρκάρισμα στον Μπίσεσβαρ. Η απόφαση του επανεξετάστηκε από το VAR και τελικά αναίρεσε την κόκκινη και έδειξε ορθά εν τέλει στον παίκτη της Λαμίας κίτρινη».

Βαθμολογία: 8,10

Αγώνας: ΑΕΚ-Βόλος 3-2, Διαιτητής: Ζαχαριάδης, Διαιτητής VAR: Ευαγγέλου, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης.

«Η εμπειρία του Ζαχαριάδη σε πολλά σημεία φάνηκε σε ένα δύσκολο ματς με πολλές φάσεις, ωστόσο είχε και κάποια προβλήματα.

Στο 4’ υπάρχει πτώση του Μάνταλου, ωστόσο το μαρκάρισμα είναι εκτός περιοχής δεν υφίσταται παράβαση πέναλτι.

Στο 18’ υπάρχει αγκωνιά του Ζοάο στον Σιμόες της ΑΕΚ, ενώ ο Ζαχαριάδης έχει σφυρίξει προηγουμένως φάουλ. Είναι μία φάση που ο διαιτητής μπορεί να ελεγχθεί που δεν τιμώρησε τον παίκτη του Βόλου.

Στο 24’ ο Βόλος ανοίγει το σκορ. Πριν την τελική προσπάθεια υπήρχε μία μονομαχία μεταξύ του Γέντρισεκ με τον Οικονόμου, σωστά ο διαιτητής έδειξε παίζεται, το παιχνίδι συνεχίστηκε και σωστά το γκολ μέτρησε. Η φάση εξετάστηκε και από το VAR, ωστόσο δεν υπήρξε αλλαγή της αρχικής απόφασης.

Στο 40’ ο Λιβάγια σκοράρει για το 2-1 όμως το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ. Κατά τη γνώμη μου η απόφαση είναι σωστή. Βέβαια πρόκειται για πολύ δύσκολη φάση, επομένως ό,τι και να δώσει ο βοηθός ή να δει ο διαιτητής VAR, δεν υπάρχουν γραμμές για να είμαστε σίγουροι 100%. Δυστυχώς οι γραμμές της τηλεόρασης δεν είναι χρήσιμες και ορισμένες φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.


Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Ζαχαριάδης αποβάλλει τον Μουνίθ του Βόλου για το μαρκάρισμα στον Μάνταλο. Σωστή απόφαση διότι πρόκειται για επικίνδυνο παίξιμο για τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου.

Το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο 73’ από τον τερματοφύλακα του Βόλου είναι αδιαμφισβήτητο. Ανατρέπει ξεκάθαρα τον Ολιβέιρα.

Στο 90’ τέλος υπάρχει μία φάση για το αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή στο φάουλ του Λιβάγια. Για αυτές τις περιπτώσεις έχω επανειλημμένως αναφέρει και την αναγκαιότητα της goal line technology. Τώρα αναγκαστικά παίζουμε με τις πιθανότητες και με την στιγμιαία επαφή της μπάλας. Ο κανονισμός αναφέρει ότι για να μετρήσει γκολ πρέπει να περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή. Εγώ λέω ότι δεν έχει περάσει διότι ένα κομμάτι της εφάπτεται, εντούτοις δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι».

Βαθμολογία: 8,20.

Αγώνας: Παναιτωλικός-ΑΕΛ 2-2, Διαιτητής: Φωτιάς, Διαιτητής VAR: Γκορτσίλας, Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης.

«Στο 26’ στο γκολ που επιτυγχάνει η ομάδα της Λάρισας, ο βοηθός σημειώνει οφσάιντ τον σκόρερ Μιχαήλ. Ο διαιτητής με τη βοήθεια και του VAR κατακύρωσε το γκολ για την ΑΕΛ. Μετά τη σωστή λοιπόν επέμβαση του VAR μέτρησε ορθώς το τέρμα των φιλοξενούμενων. Λάθος η αρχική απόφαση του βοηθού Πάγκαλου.

Στο 38’ σε ένα διώξιμο της μπάλας του αμυντικού της ΑΕΛ, αυτή πρώτα χτυπάει στο έδαφος, κατόπιν στο στήθος και μετά το χέρι του Κάτσε. Ο διαιτητής Φωτιάς βρίσκεται πολύ κοντά στη φάση και παίρνει σωστά την απόφαση να συνεχίσει το παιχνίδι χωρίς να υποδείξει πέναλτι. Η φάση επιβεβαιώθηκε και από το VAR, που δεν εντόπισε εμφανές λάθος.

Πολύ καλή η διαιτησία του Φωτιά σε ένα δύσκολο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να του δίνουν συγχαρητήρια για την απόδοση του. Συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις με φόρα από την περσινή σεζόν».

Βαθμολογία: 8,40

Αγώνας: Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-1, Διαιτητής: Παπαδόπουλος, Διαιτητής VAR: Κουμπαράκης, Κριτής: Κώστας Ακρίδας.

«Στο 3’ σε κόρνερ του Ολυμπιακού, την ώρα που εκτελείται και η μπάλα βρίσκεται εντός γηπέδου, ο Νάστος τραβάει παρατεταμένα τον Σεμέδο του Ολυμπιακού και όταν η μπάλα φτάνει στο σημείο της μονομαχίας τον αφήνει και ο παίκτης των «ερυθρόλευκων» πέφτει. Ηταν καθαρό πέναλτι και κίτρινη κάρτα στον αμυντικό του ΟΦΗ.

Στο 16’ στην απομάκρυνση του Παπαδόπουλου η μπάλα χτυπάει στον Σεμέδο, ο οποίος ήταν μέσα στην περιοχή. Η μπάλα βρίσκει το χέρι του, όμως αυτό είναι κολλημένο στο σώμα του, δεν υπάρχει κανένα πέναλτι.

Στο 30’ κακώς ο διαιτητής δεν απέβαλλε με απευθείας κόκκινη τον Κοροβέση για το μαρκάρισμα με τις τάπες στο πόδι του Ποντένσε. Για την ακρίβεια δεν έδωσε ούτε κίτρινη κάρτα. Ευτυχώς ο Ποντένσε είχε πατήσει γερά το πόδι του στο χόρτο και υπήρξε αντίσταση αλλιώς θα του το έκοβε. Αντιαθλητικό και αντιεπαγγελματικό μαρκάρισμα.

Στο 33’ έχουμε την περιβόητη φάση που όλοι λένε ότι είναι πέναλτι. Ο Σεμέδο έχει κάνει τάκλιν παράλληλα στον επιθετικό του ΟΦΗ. Όταν το αντιλαμβάνεται αυτό ο Φιγκεϊρέδο επιδιώκει να κερδίσει πέναλτι. Πέφτει λοιπόν πάνω στο πόδι του αμυντικού και μετά στο έδαφος. Ο Σεμέδο δεν έχει καμία πρόθεση, το πόδι του είναι στο χόρτο και όχι σηκωμένο. Σωστή η απόφαση του Παπαδόπουλου να μην δώσει πέναλτι.


Στο 66’ ο Ολυμπιακός σημειώνει ένα καταπληκτικό γκολ όμως στην αρχή της φάσης το VAR εντόπισε οφσάιντ στον Σουντανί και σωστά ακυρώθηκε το 3-1. Δύσκολη φάση για τον βοηθό, έγινε με ταχύτητα, άρα έχει ελαφρυντικά.


Σωστή τέλος η κίτρινη στον Ναμπί του ΟΦΗ για επικίνδυνη παίξιμο στο 90’.

Ο κύριος Παπαδόπουλος παρόλο που είναι διεθνής θα πρέπει να μάθει επιτέλους πώς να χρησιμοποιεί το VAR όπως και όλοι διαιτητές. Δυστυχώς δεν χρησιμοποίησε το VAR όπως λέει το πρωτόκολλο».

Βαθμολογία: 7,80

Αγώνας: Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 0-1, Διαιτητής: Παπαπέτρου, Διαιτητής VAR: Σιδηρόπουλος, Κριτής: Κώστας Ακρίδας.

«Στο 34’ σωστή η κίτρινη στον Διούδη, που βρίσκει την μπάλα με το χέρι εκτός περιοχής.
Στο 39’ στην πτώση του Χατζηγιοβάννη δεν υπάρχει καμία περίπτωση πέναλτι. Ο διαιτητής έδειξε ότι είχε προσωπική δική του γνώμη, ξέρει πως λειτουργεί το VAR, ωστόσο δεν χρειάστηκε καμία βοήθεια και σωστά δεν υπέδειξε παράβαση.

Σωστές όλες οι κίτρινες κάρτες και στο δεύτερο ημίχρονο σε Ινσούα, Γιόχανσον, Χατζηθεοδωρίδη και Νταβιώτη.

Εδώ λοιπόν θέλω να επισημάνω ότι εδώ στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή δύο μόνο διαιτητές ξέρουν να χρησιμοποιούν το VAR. Ο Παπαπέτρου και ο Σιδηρόπουλος. Αυτοί οι δύο διαιτητές όποτε παίζουν, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό κάποιος θα πρέπει να μαγνητοσκοπεί τα παιχνίδια τους για να ξεστραβωθούν και οι υπόλοιποι διαιτητές. Να μάθουν επιτέλους να το χρησιμοποιούν σωστά. Διότι το VAR είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που έχει όμως αρχίσει να απαξιώνεται από τους ίδιους τους Ελληνες διαιτητές με τον τρόπο που το χειρίζονται. Απορώ γιατί δεν τους μαζεύουν να τους δείξουν πως το χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι δύο διαιτητές.

Πρώτη φορά βάζω τέτοια βαθμολογία διότι με εξέπληξε θετικά με την παρουσία του ο κ. Παπαπέτρου. Με την προσωπικότητά του, τη σωστή εφαρμογή του VAR, τη σωστή εφαρμογή κανονισμών διαιτησίας, τη σωστή εφαρμογή πειθαρχικού ελέγχου και εν γένει την όλη του συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο. Ουδείς ποδοσφαιριστής αμφισβήτησε αποφάσεις του. Διαιτησία για σεμινάριο».

Βαθμολογία: 8,50

Αγώνας: Ξανθη-Αρης 0-1, Διαιτητής: Καραντώνης, Διαιτητής VAR: Κομίνης, Κριτής: Κώστας Ακρίδας.

«Στο πρώτο λεπτό ο Ιντέγε φεύγει στην πλάτη της άμυνας. Αρχικά δεν υπάρχει οφσάιντ. Εν συνεχεία μπαίνει στην περιοχή και τον ανατρέπει ο τερματοφύλακας. Σωστά ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι. Σωστός επίσης στην εφαρμογή κανονισμών ο Καραντώνης. Δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το VAR».
Βαθμολογία: 8,20

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή