Στη Βουλή το νομοσχέδιο: “Απαγορεύεται η συμμετοχή σε πρωταθλήματα ομάδων χωρίς εγγυητική επιστολή – Εκπίπτουν τα μέλη ΔΣ ομοσπονδιών που θα μείνουν εκτός μητρώου”

Print Friendly, PDF & Email

 

Ολοκληρώθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η 1η συνεδρίαση για την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υφυπουργίου Αθλητισμού: «Θωράκιση θεσμικού πλαισίου αθλητισμού, εξορθολογισμός της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

Mε το νομοσχέδιο θεσπίζεται το “μητρώο αθλητικών φορέων”. Όποια ομοσπονδία δεν προβεί στις ενέργειες εγγραφής της μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αντιμετωπίζει ποινή έκπτωσης των μελών του ΔΣ της με διαπιστωτική πράξη από τη ΓΓΑ.

Επίσης απαγορεύεται η συμμετοχή ομάδων στα πρωταθλήματα, χωρίς κατάθεση εγγυητικής επιστολής στην ΕΕΑ.

Στόχοι του νομοσχεδίου σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργείου αθλητισμού είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

“Ενισχύεται θεσμικά το Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων νοικοκυρεύτηκε το αθλητικό τοπίο. Ξεκίνησε με δυσκολίες και αντιδράσεις, όμως πλέον όλοι αποδέχονται τη χρησιμότητά του.
Εξελίσσεται περαιτέρω η τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, που θα περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους Μητρώα στο αθλητικό οικοδόμημα.

· Θωρακίζεται το σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών.
Πριν από 3 χρόνια θεσμοθετήθηκε ο «Χίλων», το σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών με διαφανή, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, κατανέμεται η κρατική χρηματοδότηση.

Τώρα, τον ενισχύεται θεσμικά και προσδιορίζεται ότι η «κρατική χρηματοδότηση» προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες αφορά:

-τόσο την τακτική ετήσια επιχορήγησή τους,
-όσο και την ενίσχυσή τους από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων.

· Αποκαθιστούνται αδικίες στον τομέα της απονομής προνομίων σε διακριθέντες αθλητές και για το έτος 2022, λόγω της πανδημίας το 2020 και το 2021.

· Νησιωτικές περιοχές:

Διευκολύνονται τα ερασιτεχνικά σωματεία των νησιωτικών περιοχών, αναφορικά με την απασχόληση προπονητή.

Δίδεται η ευκαιρία απασχόλησης προπονητών επιπέδου Γ’, ανεξαρτήτως του πρωταθλήματος ή της αγωνιστικής κατηγορίας στην οποία συμμετέχουν.

Επίσης, προβλέπεται οι συμβάσεις εργασίας τους να έχουν μικρότερη ελάχιστη διάρκεια, από τους απασχολούμενους στην υπόλοιπη χώρα προπονητές, καθώς και με χαμηλότερη μηνιαία αμοιβή (3μηνη σχέση εργασίας αντί εξάμηνη και μηνιαία αμοιβή τουλάχιστον 150€, αντί 250€).

· Απαγορεύεται η συμμετοχή Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας σε αθλητικές διοργανώσεις, λόγω μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατάθεσης Εγγυητικής Επιστολής τράπεζας, οπότε δεν χορηγείται ή ανακαλείται το Πιστοποιητικό Συμμετοχής της.
Τώρα προβλέπονται αφαιρέσεις βαθμών, αλλά δεν εφαρμοζόταν από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας. Προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των αθλητών τους.

 

· Ρυθμίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών αθλητών σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και αγώνες.

Αλλοδαποί αθλητές προκειμένου να αποκτήσουν την αθλητική ιδιότητα στη χώρα μας, απαιτείται επιπλέον ρητά να μην είναι εγγεγραμμένοι ταυτόχρονα σε αθλητικό σωματείο άλλης χώρας.

· Εισάγεται η Ψηφιακή Κάρτα Υγείας Αθλητή, η οποία αντικαθιστά, σταδιακά, την έντυπη Κάρτα Υγείας Αθλητή και ισχύει για τη συμμετοχή αθλητή σε προπονήσεις και αγώνες οποιουδήποτε αθλήματος.

· Αποσαφηνίζεται η συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Δεοντολογίας των αθλητικών Ομοσπονδιών.

Διαβάστε ακόμα:

Αποβάλλονται οι ομάδες χωρίς εγγυητική επιστολή – Έκπτωτα τα μέλη των ΔΣ φορέων που θα μείνουν εκτός του νέου “μητρώου”!

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή