Το πάτημα της σκανδάλης

Print Friendly, PDF & Email

“Δεν γίνεται να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιες ομάδες και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλες τις ομάδες”, μου είπε, παραφράζοντας τη ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο φίλος μου ο Πάτρας, που μου τηλεφώνησε.

“Τι εννοείς;” του είπα.

“Ο Μπαλτάκος, που από τότε που ανέλαβε, άρχισε να μου εξηγεί, προσπαθεί συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Όσα έχει προκαλέσει η acting αβελτηρία. Και τώρα καλείται να απονείμει δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους.”

“Δηλαδή;” τον ρώτησα για να καταλάβω πού το πάει…

“Υπήρξαν ομάδες, όπως ο Αγροτικός Αστέρας, ο Άρης Αβάτου, ο Θερμαϊκός Θέρμης, ο Εθνικός Σοχού και άλλες που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ενώ δεν είχαν την ειδική αθλητική αναγνώριση, που προβλέπει ο νόμος.

Η acting ΕΠΟ δεν έκανε καμία ενέργεια. Επέτρεψε να αγωνιστούν όλες οι ομάδες είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι.

Κι όταν “έσκασε” η καταγγελία του Πανδραμαϊκού, ο κολλητός μου από την Πάτρα ξεκίνησε το ειδικό πρωτάθλημα… τσάτρα – πάτρα, για να προλάβει το “ατύχημα” στα μέρη του, ως “φρουρός της Αχαϊας”, που είναι…

Τώρα λοιπόν, επικρατεί η εξής σκέψη, που σύντομα θα αποτελέσει απόφαση, συνέχισε ο Πάτρας: Οι ομάδες που αγωνίστηκαν παράνομα βάσει νόμου, αλλά νόμιμα βάσει των κανονισμών της ΕΠΟ και είτε πέτυχαν τον προβιβασμό στη Super League 2, είτε παρέμειναν στη Γ’ Εθνική, δεν θα έχουν καμία κύρωση.

Ο Αγροτικός Αστέρας θα παίξει στην Super League 2 και οι υπόλοιπες ομάδες θα παραμείνουν στη Γ’ Εθνική. Οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση θα ήταν σαν η ΕΠΟ να ακύρωνε τον ίδιο τον εαυτό της και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Από την άλλη, όμως, δε γίνεται να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε τον Πανδραμαϊκό και τον Ορφέα Ξάνθης. Θα αποφασιστεί, επομένως, η άνοδος της ομάδας της Δράμας στη Super League 2 και η παραμονή της ομάδας της Ξάνθης στη Γ’ Εθνική.”

“Ναι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση παραβιάζονται οι προκυρήξεις των πρωταθλημάτων, που συνιστούν κανονισμούς, άσε που και η δικαστική απόφαση εφαρμόζεται μερικώς και ουχί στην ολότητά της”, αντίτεινα…

“Το θλιβερό καθήκον της πολιτικής είναι να επιβάλει τη δικαιοσύνη σε έναν αμαρτωλό κόσμο”, μου απάντησε ο Πάτρας και πρόσθεσε: Όπως ξέρεις ο acting κόσμος του πάρκου είναι κατ’ εξοχήν αμαρτωλός. Όμως τώρα οι αβελτηρίες πρέπει να διορθωθούν.

Το πνεύμα που επικρατεί είναι να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.”

“Άσε το άλλο”, συνέχισε ο Πάτρας: “Φαντάσου τι θα γινόταν στην ΕΠΣ Ξάνθης, όπου η μία ομάδα (Ορφέας) έχει στραφεί κατά της άλλης (Άρης Αβάτου), αν η πολιτική απόφαση της ΕΠΟ, γιατί περί τέτοιας πρόκειται, ήταν διαφορετική…”

“Και με την Κοζάνη τι θα γίνει;”, τoν ρώτησα…

“Η Κοζάνη έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, μου απαντά. “Αν δεν είχε προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, θα ανέβαινε κατηγορία με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Παρότι, όμως, γνώριζαν την πρόθεση του Μπαλτάκου, προσέφυγαν στο Διαιτητικό, έχασαν την υπόθεση και τώρα το πράγμα περιπλέχθηκε”.

“Σίγουρα…”, του απαντώ και του κάνω μια ακόμα ερώτηση: “Δε φοβούνται τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ότι αν λάβουν μια απόφαση που ναι μεν τους ικανοποιεί όλους, αλλά πάσχει ως προς την νομιμότητά της, θα βρεθούν κάποιοι να την προσβάλουν;”

“Είναι ρίσκο, μου απαντά, αλλά είναι και μονόδρομος. Κάποιοι από τις δύο λίγκες είναι έτοιμοι να πατήσουν τη σκανδάλη. Για διαφορετικούς λόγους. Όμως αυτό δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει το πάτημα της σκανδαλής καθαυτό και το αποτέλεσμά του…

Κουίζ: Ποιος πρόεδρος ΕΠΣ, που βρίσκεται κοντά στην Αττική, εξανέστη με τη συνάντηση Μπαλτάκου – Καραμάνη και έκανε φασαρία στον πρόεδρο της ΕΠΟ ζητώντας του να μην τον ξανασυναντήσει;

YΓ. Η επόμενη μάχη θα αφορά την “επαγγελματική διαιτησία” και θα είναι μέχρι τελικής πτώσης. Από την μια πλευρά η ΕΠΟ, από την άλλη Super League και υφυπουργείο αθλητισμού και στη μέση οι διαιτητές… “Κλειδί” η στάση της FIFA…

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή